FIOD en OM halen grote Cryptomixer Sinbad.io offline

FIOD en OM halen grote Cryptomixer Sinbad.io offline

Op 27 november hebben de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke actie uitgevoerd tegen een prominente mixingdienst voor cryptovaluta, genaamd Sinbad.io. De dienst, die als een van de grootste in zijn soort werd beschouwd, is nu offline gehaald met de inbeslagname van servers in Nederland en Finland.

Deze actie van de FIOD en het OM is een significante stap in de strijd tegen het verhullen van criminele geldstromen via cryptovaluta. Mixingdiensten zoals Sinbad.io bieden de mogelijkheid om de herkomst en bestemming van cryptovaluta, zoals Bitcoin, te verbergen. Dit wordt bereikt door de cryptovaluta van klanten te mengen met die van anderen, waardoor de traceerbaarheid via de blockchain, het openbare register waarin cryptovalutatransacties worden bijgehouden, wordt bemoeilijkt.

Hoewel het gebruik van een cryptovaluta mixer niet inherent illegaal is, kan het wel worden gebruikt voor illegale doeleinden. Bij Sinbad.io is gebleken dat meer dan 50% van de gemixte cryptovaluta een criminele herkomst had. De dienst wordt nu verdacht van het op grote schaal faciliteren van het verbergen van de herkomst en bestemming van criminele cryptovaluta. Er is vastgesteld dat Sinbad.io in een jaar tijd minstens 178 miljoen dollar heeft witgewassen, voornamelijk afkomstig uit misdrijven zoals cryptovaluta diefstallen, gepleegd door groepen zoals de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.

Het gebrek aan Know Your Customer (KYC) of Know Your Transaction (KYT) beleid bij Sinbad.io heeft bijgedragen aan de mogelijkheid voor criminelen om hun activiteiten te verbergen. Met de inbeslagname van Sinbad.io's servers zet de FIOD een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van criminele activiteiten gerelateerd aan cryptovaluta.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws