AFM waarschuwt voor risico’s bij gebruik crypto apps

AFM waarschuwt voor risico’s bij gebruik crypto apps

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de risico's verbonden aan het gebruik van cryptoapps. Volgens de toezichthouder leiden de ontwerpen van deze apps ertoe dat gebruikers te gemakkelijk en impulsief kunnen handelen in cryptovaluta, wat niet altijd in hun eigen belang is. De AFM roept cryptodienstverleners op om hun apps klantgerichter in te richten en benadrukt dat handelen in crypto's voornamelijk geschikt is voor mensen die het risico kunnen dragen om hun inleg te verliezen.

De studie van de AFM wijst uit dat het erg eenvoudig is om transacties te verrichten binnen cryptoapps, wat impulsieve beslissingen in de hand werkt. Er is vaak sprake van een overvloed aan pushmeldingen en real-time updates die gebruikers stimuleren actief te blijven binnen de app. Ook worden gebruikers verleid door tijdelijke promoties om snel actie te ondernemen.

Daarnaast is gebleken dat binnen de apps de nadruk ligt op staking en lending, zonder dat duidelijk wordt gemaakt wat deze diensten inhouden en aan welke risico's ze verbonden zijn. Met de inwerkingtreding van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) op 30 december 2024 zal er strengere regelgeving komen voor cryptodiensten. Dit moet consumenten beter beschermen, hoewel niet alle risico's door de nieuwe regels zullen worden weggenomen. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws