China stimuleert ontwikkeling van digitale yuan met gloednieuw industriepark

China stimuleert ontwikkeling van digitale yuan met gloednieuw industriepark

China heeft op 11 oktober een industriepark geopend in Shenzhen, speciaal gericht op de ontwikkeling van de digitale yuan, ook bekend als de e-CNY. Dit is het eerste park dat zich uitsluitend richt op de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC). 

Het nieuwe industriepark ligt in het Luohu-district van Shenzhen, grenzend aan Hongkong. Bij de opening waren er negen grote namen aanwezig zoals Hengbao, Wuhan Tianyu Information en Lakala Payment. Zij zullen zich richten op verschillende aspecten van de digitale yuan, zoals betalingsoplossingen, slimme contracten, harde wallets en promotieactiviteiten.


Stimuleringsmaatregelen

De overheid trekt behoorlijk wat uit de kast om het park aantrekkelijk te maken voor nieuwe bewoners. Zo kunnen commerciële banken tot 20 miljoen yuan (ongeveer $2,7 miljoen) ontvangen voor vestiging in het park. Start-ups komen zelfs in aanmerking voor tot 50 miljoen yuan (ongeveer $6,9 miljoen). De totale overheidssteun is vastgesteld op 100 miljoen yuan (ongeveer $13,7 miljoen). Daarnaast worden er leningen tegen gunstige tarieven aangeboden, en bewoners kunnen tot drie jaar gratis huur krijgen.
 

Pilotfase en adoptie

De digitale yuan bevindt zich momenteel in de pilotfase, met 26 steden die deelnemen aan het experiment. Meer dan 5,6 miljoen handelaren accepteren al de CBDC, een aantal dat naar verwachting zal blijven groeien dankzij overheidsstimulansen en technologische ontwikkelingen. Desondanks wordt de adoptie van de digitale yuan nog steeds als traag beschouwd, met 261 miljoen aangemaakte digitale yuan-wallets tot nu toe.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws