Hong Kong vormt speciale eenheid om crypto-fraude te bestrijden

Hong Kong vormt speciale eenheid om crypto-fraude te bestrijden

In een belangrijke stap om illegale activiteiten te bestrijden en beleggers te beschermen in de snelgroeiende cryptomarkt, hebben de Securities and Futures Commission (SFC) en de politie van Hong Kong een speciale taskforce gevormd. Dit gezamenlijke initiatief is gericht op het monitoren en onderzoeken van crypto-beurzen. De zet volgt op het JPEX-schandaal, een van de grootste financiële fraudezaken in de geschiedenis van Hong Kong.

De oprichting van de taskforce

De werkgroep werd gevormd na een topoverleg tussen de SFC en de politie van Hong Kong op 28 september 2023. De taskforce bestaat uit experts van verschillende afdelingen, waaronder de Commerciële Misdaadbureau, Cyberbeveiliging en Technologie Misdaadbureau, Financiële Inlichtingen en Onderzoeksbureau van de politie, evenals de Handhavings- en Tussenpersonen Divisies van de SFC.

Doelstellingen en reikwijdte

De taskforce heeft drie primaire doelstellingen:

  1. Bevorderen van informatie-uitwisseling: Het team is gericht op het verbeteren van de uitwisseling van informatie met betrekking tot verdachte activiteiten en regelgevingsinbreuken geassocieerd met crypto exchanges.
  2. Risicobeoordeling: Er zal een mechanisme worden geïmplementeerd om de risico's die worden geposeerd door dubieuze VATP's te beoordelen, gericht op snelle identificatie en beperking van potentiële problemen.
  3. Verbeterde coördinatie: De groep is vastbesloten om de coördinatie en samenwerking in onderzoeken gerelateerd aan virtuele activahandelplatforms te verbeteren.

Het JPEX-schandaal en bescherming van beleggers

De oprichting van de taskforce is bijzonder tijdig gezien het recente JPEX-schandaal. De autoriteiten hebben meer dan 1.408 fraudeklachten ontvangen met betrekking tot JPEX, met verliezen van HK$1,3 miljard ($182,9 miljoen). De taskforce streeft ernaar beleggers te beschermen en het regelgevingskader rond crypto exchanges te versterken om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Regelgevende context

Hong Kong streeft ernaar zich te positioneren als een crypto-hub en heeft onlangs baanbrekende regelgeving voor de sector aangenomen. Deze nieuwe taskforce sluit aan bij het bredere regelgevingslandschap, dat snel evolueert door de toename van crypto-activiteiten in de stad.

De oprichting van deze gezamenlijke taskforce toont de toewijding van Hong Kong aan het creëren van een veilige en gereguleerde omgeving voor de handel in crypto. Het markeert een proactieve stap in de richting van het indammen van illegale activiteiten en het inboezemen van vertrouwen bij beleggers in virtuele activahandelplatforms. Naarmate de cryptomarkt in Hong Kong blijft groeien, zal de rol van deze taskforce waarschijnlijk cruciaal zijn bij het vormgeven van een veiligere, transparantere toekomst voor de industrie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws