El Salvador's bitcoin-experiment: Is het de $329 miljoen waard?

El Salvador's bitcoin-experiment: Is het de $329 miljoen waard?

El Salvador's besluit om Bitcoin als officieel betaalmiddel te gebruiken is onder vuur komen te liggen. Een nieuw rapport wijst uit dat het project zo'n $329 miljoen heeft gekost, terwijl de verwachte voordelen nogal achterblijven. Het rapport, uitgebracht door mensenrechtenorganisatie Cristosal, licht de financiële details toe en werpt vragen op over de doeltreffendheid en doorzichtigheid van dit gewaagde initiatief.

De kosten zien er zo uit:

De informatie voor het rapport komt voornamelijk van President Nayib Bukele’s X account, wettelijke dossiers en gerechtelijke gegevens uit de VS. De $329 miljoen werd als volgt verdeeld:

  • $150 miljoen besteed aan de oprichting van de Bitcoin Trust (Fidebitcoin).
  • $30 miljoen ging naar welkomstbonussen in de Chivo Wallet.
  • $23.3 miljoen werd geïnvesteerd in een crypto-vriendelijk project.
  • $121 miljoen voor de aankoop van Bitcoin zelf.
  • De resterende $4,7 miljoen werd uitgegeven aan het bedrijf Athena voor de implementatie van 200 Chivo-geldautomaten.

Cristosal heeft kritiek geuit op het gebrek aan fiscaal toezicht, waarbij vraagtekens werden gezet bij zowel de financieringsbron als de juridische basis van de transacties, aangezien deze zonder publieke controle of openheid werden uitgevoerd.

Salvadoranen en Bitcoin

Hoewel President Nayib Bukele het gebruik van Bitcoin promootte als een instrument om de nationale economie te stimuleren, blijkt uit gegevens dat de bevolking de cryptomunt niet snel tot zich neemt. Uit recente cijfers blijkt dat slechts 1% van de overmakingen tussen januari en juli dit jaar werd verwerkt via de overheid’s digitale portemonnee, Chivo. Een opiniepeiling van de Central American University toonde aan dat 71% van de Salvadoranen niet overtuigd is van de voordelen van Bitcoin voor hun huishouden.

De waarde van Bitcoin is in twee jaar tijd ook aanzienlijk gedaald, van $45,000 naar iets meer dan $25,500, wat mogelijk bijdraagt aan de publieke terughoudendheid. Het lijkt erop dat El Salvador's avontuur met cryptocurrency veel vragen onbeantwoord laat, zowel internationaal als binnenlands.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws