Voormalige CEO van crypto exchange Thodex veroordeeld tot meer dan 11.000 jaar gevangenisstraf

Voormalige CEO van crypto exchange Thodex veroordeeld tot meer dan 11.000 jaar gevangenisstraf

In een ongekende uitspraak heeft een Turkse rechtbank Faruk Fatih Ozer, de voormalige CEO van de Turkse crypto-beurs Thodex, veroordeeld tot 11.196 jaar gevangenisstraf. De aanklachten omvatten "het oprichten, beheren en lid zijn van een organisatie", "gekwalificeerde fraude" en "witwassen van eigendomswaarden".

Ozer en zijn twee broers en zussen kregen dezelfde straf opgelegd, plus een boete van $5 miljoen. Thodex was een van de grootste cryptobeurzen van Turkije voor het plotseling offline ging in april 2021 en Özer verdween. Meer dan 400.000 klanten werden in het donker gelaten zonder toegang tot hun stortingen van rond de $2 miljard aan cryptocurrencies.

Ondanks de beschuldigingen beweerde Ozer onschuldig te zijn. "Ik zou nooit zo onhandig handelen als ik een criminele organisatie zou oprichten," verdedigde hij. Ozer, die in augustus 2022 in Albanië werd gearresteerd, werd in april 2023 aan Turkije uitgeleverd op beschuldiging van fraude en witwassen.

Volgens Ozer was Thodex gewoon een slecht geleid cryptobedrijf zonder criminele bedoelingen. Rechtbankverslagen laten zien dat er 21 verdachten waren in de Thodex-zaak. Door gebrek aan bewijs werden 16 van hen vrijgesproken van "gekwalificeerde fraude", terwijl vier anderen werden vrijgelaten. De overige verdachten kregen verschillende straffen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws