Breaking: De Nederlandse Bank legt crypto exchange boete van 3,3 miljoen euro op

Breaking:  De Nederlandse Bank legt crypto exchange boete van 3,3 miljoen euro op

De Nederlandsche Bank heeft op 18 januari een boete van €3.325.000 opgelegd aan Coinbase Europe Limited (Coinbase). De boete is opgelegd omdat Coinbase in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder daar een registratie bij DNB voor aan te vragen

 

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn wettelijk verplicht zich daarvoor te registreren bij De Nederlandse Bank. De overtredingen die Coinbase heeft begaan, zijn beboetbaar met een boete uit de derde categorie. Dit betekent dat de bestuurlijke boete een basisbedrag heeft van €2.000.000, een minimumbedrag van €0 en een maximumbedrag van €4.000.000. 

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Coinbase één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt. Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 15 november 2020 tot in ieder geval 24 augustus 2022 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Wel heeft DNB de boete met 5% gematigd, omdat DNB in positieve zin heeft meegewogen dat Coinbase altijd de intentie heeft gehad om een registratie bij DNB te verkrijgen. Coinbase heeft die registratie op 22 september 2022 verkregen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws