Europese Centrale Bank zegt dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie

Europese Centrale Bank zegt dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie

De Europese Centrale Bank schetst zeer negatieve vooruitzichten voor Bitcoin en merkt op dat het paradepaardje van de cryptocurrencies nu op zijn "laatste benen staat" en op weg zou kunnen zijn naar "irrelevantie".

 

Wat betreft het waarom van deze vooruitzichten wijst de ECB op de crash van Bitcoin van (in november 2021 bereikte hoogtepunten van $69.000, tot dieptepunten van $16.000  na de ineenstorting van Terra LUNA in mei en crypto-beurs FTX vorige maand.

Voor de ECB zal elke prijsstijging vanaf nu echter niet komen door de waarde van de cryptocurrency, maar puur gedreven worden door speculatie.

Volgens de bank is Bitcoin niet alleen ongeschikt voor betalingen, maar ook niet waardig als investering.BTC genereert geen cashflow zoals vastgoed of dividenden zoals bij aandelen. Bitcoin heeft ook geen productieve waarde zoals grondstoffen of biedt maatschappelijke voordelen zoals bij bijvoorbeeld goud het geval is. Kortom, de marktwaardering van Bitcoin is direct gebaseerd op speculatie.


Particuliere beleggers worden misleid

Terwijl de ECB zegt dat de zeepbel van Bitcoin al geknald is, merkt ze op dat de speculatie en misvattingen over ontwikkelingen in de regelgeving en toetreding van financiële spelers de crypto-industrie onterechte legitimiteit geeft. De centrale bank suggereert dat een dergelijk perspectief niet alleen beleggers schaadt, maar ook een reputatierisico voor betrokken banken bedreigt.

"Aangezien Bitcoin niet als betalingssysteem en niet als beleggingsvorm geschikt lijkt te zijn, moet het in termen van regelgeving als geen van beide worden behandeld en dus niet worden gelegitimeerd. Evenzo zouden de financiële en bancaire sector op hun hoede moeten zijn voor de schade die het promoten van Bitcoin-investeringen op lange termijn met zich meebrengt - ondanks de winsten die ze op korte termijn zouden kunnen maken (zelfs zonder hun skin in the game)."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws