SWIFT zet blauwdruk uit voor CBDC's

SWIFT zet blauwdruk uit voor CBDC's

Financieel berichtensysteem SWIFT heeft zijn blauwdruk uiteengezet voor een wereldwijd netwerk voor digitale valuta van centrale banken (CBDC) na een 8 maanden durend experiment met verschillende technologieën en valuta.

 

Bij de proef, waarbij de nationale centrale banken van Frankrijk en Duitsland betrokken waren, evenals wereldwijde kredietverstrekkers als HSBC, Standard Chartered en UBS, is gekeken hoe CBDC's internationaal gebruikt kunnen worden en indien nodig zelfs omgezet kunnen worden in fiatgeld.

Ongeveer 90% van de centrale banken van de wereld gebruikt, test of onderzoekt nu CBDC's. De meeste willen niet achterblijven bij bitcoin en andere cryptocurrencies, maar worstelen met de technologische complexiteit.

Het idee is dat banken na opschaling wellicht slechts één wereldwijde hoofdverbinding nodig hebben, in plaats van duizenden als ze met elke partner afzonderlijk verbindingen zouden moeten opzetten.

"Wij denken dat er veel minder verbindingen nodig zijn," zei Kerigan, hoofd van innovatie binnen SWIFT. "Daarom heb je waarschijnlijk minder onderbrekingen (in de keten) en bereik je waarschijnlijk meer efficiëntie."

 

CBDC's al in gebruik

Sommige landen zoals de Bahama's en Nigeria hebben al CBDC's in gebruik. China is vergevorderd met praktijkproeven van een e-yuan, terwijl ook de overkoepelende centrale bank, de Bank for International Settlements, grensoverschrijdende proeven heeft gedaan.

 

SWIFT

Het belangrijkste voordeel van SWIFT is echter dat zijn bestaande netwerk al in meer dan 200 landen bruikbaar is en meer dan 11.500 banken en fondsen met elkaar verbindt.

Het in België gevestigde bedrijf is van vrijwel onbekend buiten bankkringen dit jaar tot een waar begrip omgetoverd. Dit nadat het de meeste Russische banken van zijn netwerk had afgesloten vanwege sancties als onderdeel van de Russische invasie van Oekraïne.

Kerigan zei dat een dergelijke beweging ook zou kunnen plaatsvinden in een nieuw CBDC-systeem, maar betwijfelde of het landen zou tegenhouden zich bij een dergelijk systeem aan te sluiten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws