Zweden, Noorwegen en Israël werken samen aan CBDC's

Zweden, Noorwegen en Israël werken samen aan CBDC's

De centrale banken van Zweden, Noorwegen en Israël en de Bank of International Settlements (BIS) hebben de handen ineengeslagen om CBDC's (Central Bank Digital Currencies) zoals de e-krona te testen voor grensoverschrijdende overboekingen en retailbetalingen.

 

Onder de naam Project Icebreaker wil het experiment een hub ontwikkelen waarop de deelnemende centrale banken hun proof-of-concept CBDC-systemen kunnen aansluiten om de belangrijkste functies en de haalbaarheid van de technologie te testen.

In een persbericht zei de Zweedse Sveriges Riksbank dat zij voor het project samenwerkt met de Noorse Norges Bank, de Bank of Israel en het BIS Innovation Hub Nordic Centre.

Grensoverschrijdende betalingen worden vaak geassocieerd met hoge kosten, lage snelheid, beperkte toegang en onvoldoende transparantie. Project Icebreaker wil met CBDC-systemen onmiddellijke grensoverschrijdende retail- en overboekingsbetalingen mogelijk maken tegen aanzienlijk lagere kosten dan de bestaande systemen, waarbij betalingen via verschillende banken lopen.

Project Icebreaker loopt tot het einde van het jaar en een eindrapport wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2023. Europees financieel hoofd Mairead McGuinness zei eerder dit jaar dat begin volgend jaar in de EU een wetsvoorstel zou kunnen worden ingediend om een digitale euro in te voeren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws