Rusland is van plan digitale roebel te gebruiken bij betalingen met China

Rusland is van plan digitale roebel te gebruiken bij betalingen met China

Na de lancering van een digitale roebel begin volgend jaar is Rusland van plan de munt te gebruiken bij onderlinge betalingen met China, omdat het de wereldwijde financiële macht van Washington wil terugdringen, zei een hoge Russische wetgever maandag, aldus Reuters. 

 

Digitale roebel 

Rusland heeft, zoals veel landen, de afgelopen jaren digitaal geld ontwikkeld om zijn financiële systeem te moderniseren, betalingen te versnellen en de dreiging af te wenden dat cryptocurrencies als bitcoin aan invloed winnen.

De centrale bank voert al digitale roebel-tests uit met banken op een moment dat de sancties tegen Moskou de toegang van Rusland tot grote delen van het wereldwijde financiële systeem hebben ingeperkt.

Met dat in het achterhoofd is Rusland op zoek naar alternatieve middelen om transacties uit te voeren, zei Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het Russische lagerhuis, in een interview met de Russische parlementaire krant.

 

"Het onderwerp van digitale financiële activa, de digitale roebel en cryptocurrencies neemt momenteel toe in de samenleving, omdat westerse landen sancties opleggen en problemen creëren voor banktransacties, ook bij internationale verrekeningen,"

Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het Russische lagerhuis

 

Hij voegde eraan toe dat de digitale richting cruciaal is omdat financiële geldstromen systemen kunnen omzeilen die door onvriendelijke landen worden gecontroleerd.

De centrale bank en de regering liggen al het hele jaar met elkaar overhoop over de regulering van cryptocurrency. Aksakov zei dat hij hoopte dat er dit jaar wetgeving zou komen.

Hij voegde eraan toe dat de volgende stap voor de digitale roebel zou zijn deze te lanceren voor wederzijdse verrekeningen met China, dat zijn digitale yuan al heeft getest.

 

"Als we dit lanceren, zullen andere landen het in de toekomst actief gaan gebruiken, en zal de controle van Amerika over het wereldwijde financiële systeem effectief eindigen," 

 

Peking van groot belang 

Nu westerse landen Rusland hebben gemeden, is samenwerking met Peking voor Moskou steeds belangrijker geworden. De twee naties hebben hun onderlinge handel opgevoerd en Russische bedrijven zijn begonnen met de uitgifte van schulden in yuan.

Sommige experts van de centrale bank hebben ook gesuggereerd dat de nieuwe technologieën betekenen dat landen directer met elkaar kunnen handelen, waardoor ze minder afhankelijk worden van door het Westen gedomineerde betalingskanalen zoals het SWIFT-systeem, waartoe veel Russische banken geen toegang meer hebben vanwege sancties.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws