ECB-presidente Christine Lagarde neemt andere toon aan over recessie

ECB-presidente Christine Lagarde neemt andere toon aan over recessie

De wereldeconomie is in de greep van stijgende inflatie. De toenemende dreiging van een wereldwijde recessie maakt de zaken echter ingewikkelder. Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, heeft een drastische verandering van toon over een mogelijke recessie. De Wereldbank waarschuwt dat de agressieve monetaire beleidsvoering van de wereldeconomieën zal leiden tot een recessie in 2023. Ook multinationals waarschuwen dat de vraagvertraging is versneld.


Lagarde's andere toon over recessie

In juli onthulde Lagarde dat er geen voorspelling is voor een recessie in 2022 of 2023. In een toespraak vandaag voor de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement onthulde ze echter dat 2023 een moeilijk jaar wordt voor de economie. Volgens haar zullen het laatste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 waarschijnlijk negatief zijn. 

Twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei van het BBP voldoen aan de technische criteria van een recessie. Bovendien hebben de Verenigde Staten al aan dit technische criterium voldaan. Het Witte Huis en de Fed hebben de vrees voor een recessie weggenomen door te wijzen op de kracht van de arbeidsmarkt en de lonen. Als de economische vertraging echter begint te versnellen, zal de Fed het moeilijk vinden om de mogelijkheid van een economische ramp te negeren. 

Net als de Fed lijkt Lagarde standvastig in haar standpunt tegen inflatie. Ze onthult dat de ECB de komende vergaderingen de rente zal verhogen. Ze wijst erop dat de loondynamiek binnen de perken blijft. De depreciatie van de Euro heeft echter geleid tot een stijging van het inflatieniveau. 

 

Hoe dit van invloed is op Crypto

De cryptomarkt is sterk gecorreleerd met de algemene, bredere markt. Als de wereldeconomieën overgaan tot kwantitatieve verkrapping, zullen de aandelenmarkt en de cryptomarkt dat zeker gaan voelen. Overmatige agressie kan ook de economie in een recessie doen belanden. 

Bitcoin is ontstaan na de laatste grote recessie in 2008. Men is benieuwd hoe cryptoklasse gaat presteren in een recessie  

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws