Is het Ethereum netwerk kwetsbaarder na de merge?

Is het Ethereum netwerk kwetsbaarder na de merge?

Over een paar dagen rolt het Ethereum (ETH)-netwerk een langverwachte merge-update uit. Dit betekent dat het netwerk overschakelt van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Dit heeft veel voordelen, maar betekent volgens sommige analisten ook dat het netwerk minder veilig wordt.

 

Ethereum-merge en netwerkbeveiliging

Aangezien Ethereum binnenkort op een PoS-consensusmodel zal draaien, zal ook de beveiliging van het netwerk heel anders zijn. Aanvankelijk werd dit blijkbaar gedaan door miners in de vorm van ruwe rekenkracht, maar na de fusie zal het stakingsproces zorgen voor de beveiliging van het netwerk.

Een anonieme beveiligingsexpert vertelde Cointelegraph dat hij twijfels heeft over het nieuwe systeem. Volgens hem is Ethereum op PoS veel minder veilig dan het PoW-systeem dat Ethereum vandaag de dag nog steeds gebruikt.

In tegenstelling tot PoW-systemen, informeren PoS-systemen node-validators vooraf welke blokken ze zullen valideren, legden de beveiligingsonderzoekers uit, waardoor ze theoretisch aanvallen konden plannen. De beveiligingsexpert, die Cointelegraph expliciet heeft gevraagd anoniem te blijven, is een blockchain-ontwikkelaar en beveiligingsonderzoeker die werkt aan proof-of-stake layer 2-network. 
 

Geen stress

Dit betekent simpelweg dat ethereum wat opofferingen moet doen op het gebied van netwerkbeveiliging bij het overstappen naar proof-of-stake, zei de beveiligingsexpert.

Dit betekent echter niet dat het Ethereum-netwerk op korte termijn onveilig zal worden. Volgens beveiligingsexperts blijft de beveiliging na het samenvoegen en overstappen op PoS goed. Dat het netwerk enigszins onveilig is geworden, betekent niet automatisch dat het netwerk direct gehacked gaat worden. Beleggers hoeven zich dus geen zorgen te maken. Bovendien zei hij dat Ethereum-ontwikkelaars al werken aan het oplossen van de "kwetsbaarheid" die hij aangaf.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws