Bitcoin kan CO2-neutraal worden
Bitcoin-mining is vanaf het begin eigenlijk controversieel geweest en vereiste een relatief grote hoeveelheid energie, maar naarmate de energieprijzen omhoogschoten, werd de controverse extremer. De Bitcoin Mining Council weet er alles van en merkt op dat het Bitcoin-netwerk CO2-neutraal kan zijn.
Gebruik verspilde energie voor BTC-mining
Het netwerk zou er gebruik van kunnen maken door bij de olie- en gaswinning overtollig methaangas (verbranden of verbranden, in het jargon) niet te verbranden, maar te gebruiken om energie op te wekken. Deze energie kan vervolgens direct worden gebruikt om Bitcoin (BTC) te minen. Meestal houdt de industrie zich hiermee bezig, anders kan het in de lucht vast komen te zitten en brand veroorzaken, maar helaas is het pure verspilling van energie. Daarom is mijnbouw een oplossing, hoewel het ook energie kost.
Dat is de reden waarom affakkelen CO2-negatief is, volgens de Bitcoin Mining Council - als het niet wordt gebruikt voor mijnbouw, komt methaangas in de atmosfeer terecht, waar het nog steeds een broeikasgas is en kan worden ontstoken. Maar als je het voor mijnbouw gebruikt, is het nog steeds enigszins nuttig. De grote olieproducent ExxonMobil test bijvoorbeeld BTC-mijnbouw op verschillende velden.
Veel Bitcoin-mijnbouw is al CO2-neutraal
Momenteel zal 1,74% van het net worden aangedreven door CO2-negatieve energie. De Bitcoin Mining Council legde uit dat dit percentage bijna volledig het affakkelen in de olie- en gasindustrie omvat. Als het gas wordt gebruikt om energie op te wekken en vervolgens wordt gebruikt voor mijnbouw, kun je daadwerkelijk voorkomen dat het verbrandt.
Deze 1,74% van mijn mijnbouwcapaciteit elimineert ongeveer 20 ton nutteloze CO2-uitstoot. Dit is ongeveer 4% van de totale CO2-voetafdruk van de organisatie en kan dus van het totaal worden afgetrokken. Vorig jaar zal ongeveer 59% van het netwerk energie gebruiken die koolstofdioxide produceert, terwijl 41% koolstofneutraal is. Slechts 38% is dit jaar CO2-positief en 58% is neutraal. Verbranden werd dit jaar erg populair, goed voor 4% van de totale footprint.
Reacties 0