ECB: Een digitale euro kan de macht van grote technologiebedrijven indammen

ECB: Een digitale euro kan de macht van grote technologiebedrijven indammen

Net als de meeste andere centrale banken ontwikkelt de Europese Centrale Bank (ECB) een volledig digitale versie van de euro, een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). In vergelijking met sommige andere centrale banken, zoals de VS, gaan de plannen van de ECB verder. In een nieuw discussiestuk beschrijft het hoe een CBDC de invloed van grote technologiebedrijven zou kunnen beperken.

 

Techbedrijven zijn te machtig

Het is bekend dat de Europese heersers een hekel hebben aan grote technologiebedrijven, en hun invloed begint te wedijveren met die van hele regeringen. Daarom heeft de EU de afgelopen jaren veelvuldig een beroep gedaan op haar mededingingsrecht om haar invloed in het blok te beperken.

Onlangs heeft de Amerikaanse regering Meta (voorheen Facebook) voor de rechter gesleurd omdat ze meende een monopolie te hebben op de virtual reality-industrie. In haar onderzoek vermeldde de ECB dat technologiebedrijven met voldoende invloed een "ommuurde tuin" zouden kunnen creëren die mensen opsluit in een ecosysteem. In het slechtste geval betekent het winner-take-all, waarbij één enkel platform domineert.

 

Big Tech & crypto

Vroeger was het vooral een social media platform, nu zijn daar cryptocurrencies bijgekomen. Dus in theorie zullen grote technologiebedrijven eerder concurreren met financiële instellingen, wat de ECB als een aanzienlijk risico beschouwt. Instellingen die zijn gekoppeld aan centrale banken en nationale valuta's verliezen hun dominatie. 

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws