VN roept op tot actie om opkomst van crypto in ontwikkelingslanden

VN roept op tot actie om opkomst van crypto in ontwikkelingslanden

UNCTAD, het handels- en ontwikkelingsorgaan van de Verenigde Naties (VN), heeft opgeroepen tot actie om de opkomst van cryptocurrencies in ontwikkelingslanden te remmen.

 

De VN komt met drie gepubliceerde beleidsnota's worden verschillende risicogebieden voor digitale activa onderzocht.

De eerste brief onderzoekt de redenen voor de snelle opkomst van cryptocurrencies in ontwikkelingslanden.

Recente opschudding op de markt voor digitale valuta suggereren dat er particuliere risico's zijn aan het bezit van crypto, maar als de centrale bank ingrijpt om de financiële stabiliteit te beschermen, dan wordt het probleem een openbaar probleem, aldus de brief.

Als cryptocurrencies een algemeen betaalmiddel worden en zelfs onofficieel binnenlandse valuta's vervangen, kan dit de monetaire soevereiniteit van landen in gevaar brengen.

In de volgende brief werd gekeken naar openbare betalingssystemen in het digitale tijdperk. De conclusie luidde dat, gezien het risico dat de digitale kloof in ontwikkelingslanden "nog groter wordt", de autoriteiten de uitgifte en distributie van contant geld moeten handhaven.

De derde brief ging in op de gevolgen van te weinig doen en te laat komen om cryptocurrency te reguleren.

De UNCTAD concludeerde dat cryptocurrencies weliswaar geldovermakingen kunnen vergemakkelijken, maar dat ze ook belastingontduiking en -ontwijking via illegale stromen mogelijk kunnen maken.

Op die manier kunnen cryptocurrencies ook de doeltreffendheid van kapitaalcontroles afremmen, een belangrijk instrument voor ontwikkelingslanden om hun beleidsruimte en macro-economische stabiliteit te behouden, aldus de UNCTAD.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws