De inflatie in de VS stijgt naar 3,4%, bijna 10% meer dan verwacht

De inflatie in de VS stijgt naar 3,4%, bijna 10% meer dan verwacht

In december steeg de inflatie in de VS aanzienlijk met 3,4%, waarmee de verwachte 3,2% werd overtroffen en de plannen van de Federal Reserve voor renteverlagingen mogelijk worden beïnvloed.

Deze gegevens, gerapporteerd door het Bureau of Labor Statistics, benadrukten de index voor onderdak als een belangrijke factor, die op maandbasis met 0,4% steeg, goed voor meer dan de helft van de stijging voor alle artikelen.

De consumentenprijsindex (CPI) van december, die de veranderingen in de kosten van alledaagse goederen en diensten meet, liet een sprong zien ten opzichte van de 3,1% groei van november, de laagste sinds juni. Hoewel de inflatie van 3,4% in december aanzienlijk lager is dan de stijging van 6,5% in dezelfde maand in 2022, blijft de aanhoudende hoge woonlasten een belangrijke factor.

De Federal Reserve, met een inflatiedoelstelling van 2%, staat voor uitdagingen om dit doel te bereiken, dat al meer dan tien jaar niet meer is voorgekomen in de Amerikaanse economie. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft aangegeven dat het bereiken van de doelstelling van 2% mogelijk pas in 2025 haalbaar is. Ondanks speculaties van Wall Street-analisten over mogelijke renteverlagingen door de Fed al in maart, kunnen de aanhoudend hoger dan beoogde inflatiecijfers dergelijke acties vertragen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws