Bijna 300 miljoen dollar gestolen van crypto-investeerders in 2023

Bijna 300 miljoen dollar gestolen van crypto-investeerders in 2023

Volgens het cybersecuritybedrijf Scam Sniffer heeft de cryptocurrency-sector in 2023 een enorme klap gekregen door phishing-oplichting, die leidde tot de diefstal van meer dan 295 miljoen dollar aan crypto.

Het rapport identificeert "wallet drainers" als de voornaamste crypto-malware gebruikt in deze oplichtingen. Deze geavanceerde tools misleiden gebruikers om frauduleuze transacties onbewust goed te keuren. De analyse van Scam Sniffer werpt licht op de omvang van het probleem en merkt op dat ongeveer 324.000 cryptohouders vorig jaar slachtoffer werden van deze schema's. Een significant incident vond plaats op 11 maart, waarbij bijna 7 miljoen dollar werd gestolen door oplichters die zich voordeden als de stablecoin-uitgever Circle, profiterend van de prijsvolatiliteit van USDC.

Een van de meest verwoestende tools die in deze aanvallen werd ingezet, was de Inferno Drainer, verantwoordelijk voor het stelen van maar liefst 81 miljoen dollar binnen negen maanden van 2023. Het rapport van Scam Sniffer gaat dieper in op de verschillende tactieken die door phishing-websites worden gebruikt om slachtoffers te lokken. Deze omvatten het hacken van sociale media en Discord-pagina's, het compromitteren van legitieme project-frontends, het airdroppen van tokens, het benutten van verlopen Discord-links en zelfs het kopen van zoekadvertenties op platforms zoals Google.

Het rapport benoemt de variërende effectiviteit van deze phishing-strategieën. De reactie van de community op hackaanvallen is meestal snel, met interventies die plaatsvinden binnen 10 tot 50 minuten. Methoden zoals airdrops, betaalde advertenties en of Discord-links zijn echter subtieler en worden vaak niet opgemerkt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws