Wat is venture capital (VC)?

Wat is venture capital (VC)?

Venture capital of VC is een soort privé kapitaal en een vorm van investeren waarbij investeerders (venture capitalists) geld verstrekken aan startende en kleinere bedrijven waarvan ze denken dat die in de toekomst zullen groeien. Over het algemeen wordt venture capital verstrekt in de vorm van geld, maar het kan ook in de vorm van management- of technische expertise komen.

In het algemeen wordt venture capital alleen toegekend aan die bedrijven die ofwel veelbelovend zijn, ofwel uitstekende resultaten hebben laten zien. Dit gezegd zijnde, is het genieten van de voordelen van venture capital voor de meesten van ons een verre droom. 

Maar recente Web3 ontwikkelingen, met bedrijven als Hectagon voorop, proberen venture capital naar de massa te brengen. In dit artikel bespreken we hoe VC firma's geld verdienen, en hoe deze bedrijven de Robinhood van VC willen zijn.

 

Hoe verdienen durfkapitaal firma's geld?


Het kernprincipe van hoe VC's geld verdienen is vrij eenvoudig- ze investeren in een bedrijf of startup waarvan ze denken dat die ondergewaardeerd is, of in een vroeg stadium van ontwikkeling klaar is voor aanzienlijke groei. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van het eigen vermogen in de onderneming, dat ze later verkopen als ze vinden dat ze veel rendement hebben gemaakt.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom VC's een voordeel hebben op de rest van ons als het om investeren in deze bedrijven gaat:

 

Ze komen er in een vroeg ontwikkelingsstadium in

VC's investeren al heel vroeg in bedrijven, soms zelfs nog voor ze hun eerste product af hebben. Daardoor kunnen ze een goede prijs krijgen als het op eigen vermogen aankomt, want startups zitten in dit stadium meestal te springen om geld.

Als een startup bijvoorbeeld een project wil ontwikkelen dat $ 100.000 kost, is het heel waarschijnlijk dat ze erop rekenen dat een flink deel van dat geld van venture capitalists komt. Als ze geld krijgen om dit mogelijk te maken, zullen ze in ruil daarvoor eigen vermogen verschaffen.

Als het bedrijf succes heeft, zal de waarde van hun aandeel in het bedrijf groeien. De meeste durfkapitalisten, verwachten een groei van minstens 25-30% voor ze vinden dat ze hun investering waard zijn geworden. 

Op dat moment zullen ze hun aandelen direct voor geld inruilen of wachten op de beursgang van de startup (initial public offering) en hun aandelen aan het publiek verkopen. 

 

Investeren vóór het grote publiek

De IPO is meestal het moment waarop de meesten van ons voor het eerst in een bepaald bedrijf kunnen investeren. Dit is echter lang nadat de VC's hun deel van de koek gekregen hebben. Omdat het publiek pas na hen mag investeren, krijgen ze het unieke voordeel dat ze als een van de enigen aandelen in het bedrijf kunnen kopen voordat het naar de beurs gaat.

Nu is het mogelijk voor een lid van het publiek om in een VC te investeren. Dit gebeurt meestal via een venture capital fonds. Deze fondsen worden beheerd door algemene vennoten die in wezen beslissen in welk bedrijf geïnvesteerd wordt, terwijl de commanditaire vennoten (de investeerders die het fonds geld verschaffen) een deel van de winst opstrijken.

Als je dit wilt doen, vereisen de meeste fondsen echter een grote startinvestering, naast het feit dat je meestal maar zo'n 80% van de winst van het fonds ontvangt, terwijl de andere 20% door de algemene partners in eigen zak wordt gestoken. Dit zou echter wel eens kunnen gaan veranderen.

 

Afsluitende woorden

Durfkapitaal is een van de meest lucratieve investeringsmogelijkheden die er zijn. Maar door de steile buy-in kosten van investeren in durfkapitaal fondsen zullen de meeste burgers zich dat via de conventionele wegen nooit kunnen veroorloven.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws