Amerikaanse schuld bereikt 31,5 biljoen dollar: een tikkende tijdbom voor de economie?

Amerikaanse schuld bereikt 31,5 biljoen dollar: een tikkende tijdbom voor de economie?

De schuld van de Amerikaanse overheid heeft een recordhoogte bereikt van 31,5 biljoen dollar, waaraan sinds 2020 ongeveer 8 biljoen dollar is toegevoegd.

Dit komt neer op een schuld van $240.000 per Amerikaan. De schuldquote is ook gestegen tot 120% en overtreft daarmee de schuldquote van na de Tweede Wereldoorlog, die was toen 114%. De Federal Reserve bezit momenteel 20% van de schuld van de Amerikaanse overheid, wat neerkomt op 6,25 biljoen dollar aan staatsobligaties.

De grootste zorg bij deze schuld zijn de stijgende rentekosten, die de grootste uitgaven van de Amerikaanse overheid aan het worden zijn.De huidige geschatte jaarlijkse rentekosten bedragen $396 miljard, met meer dan $3 biljoen betaald aan rentekosten sinds 2010. Terwijl de gemiddelde rente op de schuld momenteel rond de 2% ligt, zal deze naar verwachting stijgen met de renteverhogingen van de Federal Reserve, wat leidt tot een potentiële schuldencrisis.

Deskundigen voorspellen dat de verhouding tussen schuld en BBP tegen 2046 200% zal bereiken, wat leidt tot meer geld printen en mogelijk de aantrekkingskracht van Bitcoin als afdekking tegen inflatie vergroot.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws