Marktcorrecties versus dalende markten in crypto

Marktcorrecties versus dalende markten in crypto

Marktcorrecties en bear markets zijn terminologieën die perioden van prijsdalingen in de cryptomarkt beschrijven, maar ze zijn technisch verschillend. Een correctie is een scherpe maar kortdurende prijsdaling na een recente aanzienlijke prijsstijging, die kan gebeuren doordat de economie van de activa zich uitbreidt en beleggers de activa overkopen en de prijzen te hoog opdrijven. Aan de andere kant is een bearmarkt een lange periode van dalende prijzen, gewoonlijk vergezeld van wijdverbreide negatieve marktsentimenten.  

Als je het verschil weet tussen een bearmarkt en een marktcorrectie, kun je de huidige markttrends beter beoordelen en je beleggingsstrategie plannen op basis van je risicotolerantieniveau en je beleggingsdoelen.

 

Wat gebeurt er tijdens een marktcorrectie? 

Een cryptomarktcorrectie is een kortstondige periode van prijsdaling als reactie op een overgekochte of gehypte markt. Als een markt met ongeveer 10% of meer daalt vanaf zijn recente hoogtepunt, wordt het bestempeld als een marktcorrectie. De drempel van 10% is geen harde grens; sommige markten ervaren correcties van 3% daling, terwijl andere correcties tot 20% laten zien. Correcties van 5% tot 10% komen echter vaker voor bij traditionele financiën zoals aandelen. 

In tegenstelling tot correcties op traditionele markten zijn correcties op de cryptocurrency markt doorgaans ernstiger. Naast het volatiele karakter van cryptocurrencies lijken cryptocorrecties op hun traditionele financiële tegenhangers. Als zodanig is het gebruikelijk dat cryptoprijzen met bijna 20% corrigeren. Over het algemeen registreren alternatieve munten (altcoins) scherpere correcties dan bitcoin, hoewel bitcoin in de loop van zijn 12-jarige geschiedenis meerdere scherpe correcties heeft meegemaakt.  

Marktcorrecties vinden vaak plaats als de economie groeit of tijdens een bullmarkt. Gedurende deze tijd uiten marktdeelnemers overmoed en verspreiden vooral goede vibes, waardoor de prijzen naar het dak worden gestuwd. Dit zet de weg vrij voor een terugval naar de gemiddelde prijzen, waarbij correcties de prijsniveaus terugbrengen naar hun realistische waarden.  

 

De frequentie van marktcorrecties

In de traditionele financiële wereld komen correcties meestal om de twee jaar voor. Prijscorrecties komen echter vaker voor in de cryptoruimte, vanwege de volatiliteit van de cryptocurrency markt. Er is geen bepaalde periode voor cryptocurrency marktcorrecties - correcties kunnen plaatsvinden in dagen, weken of maanden.

 

Triggers van een marktcorrectie

De markt kan een correctie meemaken zonder een rampzalige gebeurtenis. Zoals je in de onderstaande lijst zult ontdekken, hebben sommige van de triggers van een correctie gewoon te maken met verminderde marktdeelname. 

 

Lage vraag tijdens hoog aanbod van activa

De meest populaire oorzaak van marktcorrecties is een verminderde marktvraag bij een groot aanbod van activa. Gewoonlijk kunnen prijzen alleen blijven stijgen als meer marktdeelnemers in de activa investeren. Wanneer potentiële beleggers de prijs te hoog vinden, overtreffen de verkooporders de kooporders, wat leidt tot een gezonde marktcorrectie.  

 

Swing Traders die winst nemen

Swing- of daghandelaren zijn kortetermijnhandelaren die in activa investeren om snel winst te maken. Deze handelaren kunnen de prijs van een activum onder druk zetten als ze een aanzienlijk deel van hun investeringen short zetten. 

 

Hoge niveaus van hefboomwerking Liquidaties 

Hefboomwerking is het lenen van activa van een beurs of leenprotocol om je handelsposities te versterken. Omdat cryptocurrency prijzen intrinsiek volatiel zijn, is de kans groot dat je je posities verliest (aka geliquideerd wordt) als de prijs van een asset tegen je plannen in gaat. Een wijdverspreide liquidatie over de hele markt kan een correctie veroorzaken. 

 

Speculatieve zeepbellen op korte termijn

Parabolische kortstondige rally's in de crypto-ruimte zijn niet te rechtvaardigen. Ongeacht het potentieel en de fundamenten van een cryptocurrency project, komt er een tijd dat beleggers willen uitstappen. Als de prijs van een crypto-actief aanzienlijk en snel stijgt, zal het waarschijnlijk een correctie meemaken omdat beleggers winst willen nemen.  

 

Marktcorrectie versus marktcrash

Over het algemeen laten marktcrashes ernstigere gevolgen na dan marktcorrecties. Correcties duren een paar dagen tot weken om uit te spelen, maar crashes houden normaal gesproken een abrupte daling van de markt in. Omdat cryptocurrencies volatieler zijn, kunnen tokens tijdens crashes snelle marktdalingen van meer dan 20% meemaken. Bovendien hebben tokens met kleinere marktcaps de neiging om significantere dalingen te ervaren dan die met grotere marktcaps.  

Crypto-crashes worden meestal veroorzaakt door belangrijk nieuws of macro-economische gegevens. Zo daalde de prijs van BTC binnen 24 uur met bijna 40% toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVID-19 tot wereldwijde pandemie verklaarde. Een ander typisch voorbeeld is toen BTC in 2011 crashte van $32 naar $0,01 na nieuws over de hack van Mt. Gox (de grootste exchange toen).

Het marktsentiment tijdens een crash is anders dan dat van een correctie. Aan de ene kant uiten beleggers in cryptocurrency veel angst en onzekerheid tijdens een marktcrash; correcties brengen echter geen wijdverbreide paniek. Hoewel de prijzen na een crash kunnen opveren, kunnen ernstige dalingen een berenmarkt veroorzaken - vooral langdurige dalingen van meer dan 20% die vele maanden of jaren beslaan.    

Wat gebeurt er in een dalende markt?

Zoals gezegd is een bearmarkt een lange periode van prijsdalingen; de marktprijzen dalen met meer dan 20%. In het algemeen is er een wijdverbreid negatief marktsentiment, dat gepaard gaat met wijdverbreide angst en onzekerheid. Een bearmarkt lijkt op een correctie - alleen duurt die langer. Hoewel 20% de drempel is, kunnen tokens in bearmarkten tot 90% kelderen vanaf hun recente hoogtepunten, vooral bij crypto.  

Tijdens deze periode beleeft de markt af en toe "relief rallies," maar de algemene trend is verslechterende prijzen. Deze markten worden gekenmerkt door wijdverspreide negativiteit en onzekerheid. Zo beginnen termen als "crypto is dood" en "crypto-zeepbel" te trenden op sociale en mainstream media.  

Uiteindelijk vinden beleggers activa redelijk gewaardeerd en beginnen ze te accumuleren, waardoor de berenmarkt formeel eindigt.

in een gewoon scenario kunnen beleggers bearish zijn over sommige activa, maar deze negativiteit kan alleen gevolgen hebben voor sommige markten. Bijna alle activa beginnen echter te dalen als de markt bearish wordt, zelfs als ze positief nieuws uitzenden. In tegenstelling tot marktcorrecties die welig tieren in tijden van economische groei of stierenmarkten, aangewakkerd door FOMO en overmoed, vinden berenmarkten plaats tijdens een economische recessie of crash. 

 

Wat veroorzaakt een dalende markt?

De triggers van een berenmarkt verschillen vaak, maar over het algemeen zijn een vertragende economie, opgeblazen marktbubbels, wereldwijde pandemieën, oorlogen, geopolitieke rampen en radicale paradigmaveranderingen in de economie enkele belangrijke factoren die een berenmarkt kunnen veroorzaken. Tot de indicatoren van een verslechterende economie behoren lage werkgelegenheidscijfers, koopkracht en productiviteit, en een scherpe daling van de bedrijfswinsten. Bovendien kunnen economische overheidsinterventies een bearmarkt activeren.

 Zo kunnen renteverhogingen een bearmarkt veroorzaken. Ook een afname van het vertrouwen van beleggers kan wijzen op het begin van een bearmarkt. Als marktdeelnemers sterk het gevoel hebben dat er iets om de hoek ligt, kiezen ze er vaak voor om voorzichtig te zijn door te kiezen voor een exit van hun posities. Dit was te zien bij de gebeurtenissen rond de ineenstorting van FTX, toen een golf van opnames door klanten aan het licht bracht dat het bedrijf onvoldoende activa in reserve had om aan de vraag van klanten te voldoen. Hoewel de ondergang van FTX niet de aanleiding is voor de huidige cryptowinter, zal het de crypto bear market mogelijk verlengen. 

 

Hoe lang kan een Bear Market duren?

De lengte van een bearmarkt varieert sterk. Sommige duren een paar maanden, terwijl andere jaren duren. Er zijn bijvoorbeeld 14 bearmarkten in Amerikaanse aandelen geweest sinds 1947. Deze beeren varieerden van een maand tot meer dan anderhalf jaar, waarbij de bearmarkten gemiddeld 289 dagen duurden, iets meer dan negen maanden. Maar er zijn enkele gevallen geweest waarin bearmarkten veel langer duurden. Zo beleefde de cryptomarkt in 2013 een van zijn langste beren, die 415 dagen duurde. 

 

Bear Market vs. Recessie

Hoewel een bearmarkt en een recessie hand in hand kunnen gaan, leiden verschillende (zij het verwante) activiteiten ze normaal gesproken in. Dat komt omdat de aandelenmarkt en de economie, hoewel vaak verwant, in wezen verschillende financiële systemen zijn. Een recessie is een economische ineenstorting die vaak gekenmerkt wordt door minimaal twee opeenvolgende kwartalen van verslechtering van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Een recessie kan worden uitgelokt door het volgende:

  • Een daling van het consumentenvertrouwen leidt tot lagere uitgaven
  • Slechte bedrijfsprestaties die hoge bezuinigingspercentages veroorzaken.
  • Hoge rentetarieven
  • Vastgoed- en kredietcrises.

Aan de andere kant treedt een bearmarkt op in de aandelen- en cryptomarkten. Typisch begint een bearmarkt wanneer dalende rendementen beleggers dwingen om uit hun beleggingen te stappen, waardoor verder pessimisme ontstaat dat een negatieve feedbackcirkel met zich meebrengt. De aandelenmarkt is vaak de leidende economische indicator, wat betekent dat een bearmarkt kan wijzen op een naderende recessie.

 

Conclusie

De markt heeft de neiging zich sneller te herstellen van correcties dan van bearmarkten, omdat de laatste meestal gepaard gaan met een langere duur en een grotere koersdaling. Hoewel het meerdere maanden tot jaren kan duren voordat de markt zich herstelt, zal hij uiteindelijk zijn vorige hoogtepunt herstellen. 

Hoewel crypto bear markets en correcties eng kunnen zijn, zijn ze een normaal onderdeel van het beleggingsproces. Inzicht in het verschil tussen een bearmarkt en een marktcorrectie zal je helpen beter door de markt te navigeren en weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen.

 

 

 

Josiah is een gepassioneerde tech-evangelist die de wereld helpt Blockchain, Crypto, NFT, DeFi, Tokenization, Fintech en Web3 concepten te begrijpen. Zijn hobby's zijn muziek luisteren en voetballen. Volg de auteur op Twitter @TechWriting001 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws