WAT IS UMA EN HOE WERKT HET? EEN simpele UITLEG OVER DE CRYPTOCURRENCY

WAT IS UMA EN HOE WERKT HET? EEN simpele UITLEG OVER DE CRYPTOCURRENCY

Universal Market Access (UMA) is een door Ethereum aangedreven protocol dat off-chain activa zoals goud opspoort en tokeniseert tot synthetische on-chain activa. Dankzij deze overbrugging tussen echte en digitale activa maakt UMA geautomatiseerde handel mogelijk zonder banken en andere tussenpersonen. Als open-source platform voor het creëren van financiële producten is UMA een van de bouwstenen voor rechtvaardige gedecentraliseerde financiën (DeFi).

 


Het begin van UMA

UMA werd in 2017 mede opgericht door Hart Lambur. In december 2018 werd de white paper van het UMA-project onthuld, en kort daarna kondigden de ontwikkelaars een officiële lancering van het UMA-project aan en introduceerden ze het USStocks token als eerste product op het core-netwerk. 


 

Maar hoe werkt UMA en wat doet het? 

Er zijn drie pijlers in het Optimistic Oracle (OO) systeem van UMA: het contract dat de gegevens opvraagt, de deelnemer die de gegevens aanbiedt, en een potentiële betwistende partij, die de gegevens kan aanvechten als ze het er niet mee eens zijn.

Verzoek
UMA's OO stimuleert zijn netwerk van tokenhouders om ervoor te zorgen dat nauwkeurige gegevens on-chain worden geleverd. De OO kan alle gegevens verstrekken via zijn community van tokenhouders, waardoor een menselijk element wordt toegevoegd aan zijn gegevensverificatieproces. 

Voorstel
Doorgaans wordt in het contract om gegevens gevraagd en een geschillenperiode gespecificeerd (die kan variëren van een paar minuten tot een paar dagen). De voorsteller plaatst een onderpand en biedt een gegevenspunt aan, dat kan worden betwist. Nadat de geschilperiode is verstreken, worden de gegevens als waar aangenomen en aan de blockchain geleverd en krijgt de voorsteller zijn onderpand terug. Binnen de geschillenperiode kan iemand vinden dat de gegevens onjuist zijn en ze aanvechten.

Geschil
Soms kan er een betwister opduiken die het niet eens is met de gegevens van de voorsteller. De verstuurder plaatst ook een onderpand en het geschil komt in stemming. UMA-tokenhouders lossen het geschil binnen 48 uur op. Als de disputer gelijk heeft, krijgt hij een deel van de inleg van de voorsteller als beloning; als de disputer ongelijk heeft, verliest hij zijn inleg als boete, waarvan een deel naar de voorsteller gaat. Het stemmen in het oracle kent drie fasen: 

 

  1. Open stemming: Een periode van 24 uur waarin de stemming wordt vastgelegd.
  2. Bevestiging van de stemming: Een periode waarin de stemmen van de gebruikers worden bekendgemaakt en de resultaten worden geteld.
  3. Beloning claimen: Een periode waarin gebruikers die "juist" gestemd hebben de beloning in UMA tokens kunnen claimen die door het protocol worden gegenereerd.

Beloningen worden samengesteld als ze worden opgeëist. Het opeisen van de beloningen plaatst de tokens in de portefeuilles van de gebruikers, waardoor het actieve stemtokens worden die bij elke succesvolle stem de stemkracht van de gebruiker vergroten.

 

De smart contracts van UMA zijn voornamelijk ontworpen voor ontwikkelaars die gedecentraliseerde toepassingen bouwen. Alle bezitters van UMA tokens kunnen echter deelnemen aan UMA's optimistische oracles. UMA is een ERC-20 token gebouwd op Ethereum dat kan worden aangehouden in wallets als Metamask, Trezor of Ledger, die verbonden moeten zijn met de UMA DApp om stemmen mogelijk te maken.

 

Wat maakt UMA uniek?


UMA's OO zorgt voor menselijke conflictoplossing op basis van gegevens en smart contracts. In tegenstelling tot standaard orakels voor het invoeren van prijzen, die onbuigzaam zijn en alleen unieke, herhaalbare waarden op een blockchain leveren, bieden OOs een manier om imperfecte of dubbelzinnige gegevens tussen smart contracts met elkaar in overeenstemming te brengen. OOs zijn flexibeler dan andere oracles omdat ze elke soort kenbare waarheid van buiten de keten kunnen leveren, zoals een sportuitslag, weersomstandigheden of verkiezingsresultaten, waardoor de mogelijkheden van dit soort systemen voor Web3 grenzeloos zijn

 

Tokenomics

UMA is een ERC-20 token en de basis van het UMA security model. Zoals gezegd kunnen houders van het token deelnemen aan community voting over aangevochten gegevens. UMA-houders verdienen beloningen als ze deelnemen aan de stemming. Een inflatoire beloning gelijk aan 0,05% van de huidige UMA voorraad wordt uitgedeeld aan actieve stemmers telkens als het netwerk gaat stemmen. 

Tokenhouders worden ook betrokken bij het bestuur, protocolupgrades en systeemveranderingen.

De initiële voorraad van het token bedroeg 100 miljoen. In april van 2021 organiseerde UMA het allereerste initiële gedecentraliseerde beursaanbod op Uniswap, met een initiële prijs van 0,26 USD. Van de resterende 98 miljoen tokens werden:
 

  • 48,5 miljoen tokens gereserveerd voor de oprichters van het project, 
  • 35 miljoen tokens werden toegewezen aan de ontwikkelaars van het netwerk
  • 14,5 miljoen tokens werden opzij gezet voor toekomstige verkoop. 

In 2021 droeg Risk Labs, de stichting die UMA had opgezet, 35 miljoen tokens over aan de UMA DAO, waardoor houders van UMA-tokens konden stemmen over wanneer en waar ze deze fondsen zouden inzetten voor de groei van het ecosysteem.

 

WAAR KAN IN UMA KOPEN?

<iframe src="https://bitvavo.com/assets/static/widget/chart-extended.html?asset=uma&range=30d&extended=true&CE995E20DE=example&target=asset&locale=nl" frameborder="0" width="100%" height="580" style="border: 1px solid #edf2f9; box-shadow: rgba(86, 104, 130, 0.04) 0px 4px 10px 0px;"></iframe>

 

UMA is te koop en te verhandelen op verschillende platforms. Zowel op gecentraliseerde als gedecentraliseerde exchanges. Bybit, Binance en coinbase behoren tot de meest liquide beurzen voor UMA. De token is momenteel verhandelbaar tegen een reeks andere cryptocurrencies en te koop op de volgende exchanges die ook door ander maten gebruikt word:
 


PS: Doe altijd goed je eigen onderzoek en bij vragen, stel ze in de community! 👍

 






 

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws