Wat is Proof of Reserve? Een eenvoudige uitleg over PoR

Wat is Proof of Reserve? Een eenvoudige uitleg over PoR

Proof of reserves (PoR) is een controle voor cryptocurrency-bedrijven die een transparant verslag geeft van de reserves van de bedrijven. Controleurs van derden hebben toegang tot versleutelde handtekeningen die het totale saldo van klantenactiva vertegenwoordigen, en zorgen ervoor dat de bewaarder van deze activa een gelijke (of grotere) hoeveelheid reserveactiva heeft om alle potentiële opnames van klanten te dekken.

 

Wat is Proof of Reserves (PoR)?

 

Proof of Reserves is een verklaring waarin de holdings van een custodial financiële instelling, zoals gecentraliseerde exchanges, worden vermeld.

PoR toont aan dat een instelling/beurs in staat is om opnames van haar platform te allen tijde te kunnen honoreren. In grote lijnen bestaat het uit twee delen - een actueel overzicht van de tokenstortingen van klanten (bekend als passiva), en een pool van tokens die binnen een reeks exchange adressen worden gehouden (ook bekend als activa). Wat er dus in de gecentraliseerde exchange zit moeten zowel links als rechts op de balans de hoeveelheid crypto gelijk zijn. Is dit niet het geval, dan kan dat tot grote problemen leiden. 

Hoewel er meerdere manieren zijn waarop het bewijs van reserve kan worden geleverd, heeft de blockchainindustrie een op vertrouwen geminimaliseerde manier bedacht om zulke bewijzen on-chain en door iedereen verifieerbaar vast te leggen. In feite kan een beurs een rapport presenteren van activa in bewaring bij de instelling en deze activa in kaart brengen bij individuele rekeningen en een deel van deze informatie on-chain opslaan. Op deze manier kunnen individuele gebruikers, of elke geïnteresseerde derde partij, verifiëren of de instelling daadwerkelijk de specifieke activa bezit die overeenkomen met specifieke wallets, zonder de identiteit van de gebruikers prijs te geven.

 

Waarom is Proof of Reserves belangrijk?

De CEO van Binance exchange, Changpeng Zhao, stelde op 6 november 2022 een kwestie aan de orde over de staat van het op één na grootste handelsplatform voor cryptocurrency's - FTX. Gebeurtenissen die hierop volgden onthulden een langdurig mismanagement van fondsen onder beheer van de exchange. Terwijl de accounts van gebruikers overzichten van hun saldo lieten zien, waren deze tegoeden gebakken lucht, omdat de beurs bepaalde activiteiten had ontplooid waardoor de tegoeden van gebruikers verloren gingen.

In een tragische gebeurtenis liepen de opnameverzoeken van gebruikers vast omdat de beurs niet in staat was de opnameverzoeken te honoreren, waarbij het tekort volgens sommige schattingen bijna 10 miljard dollar bedroeg. De gevolgen van de ineenstorting van FTX waren uiteraard van invloed op andere beurzen waar ook werd onthuld dat sommige de tokens van klanten voor andere doeleinden gebruikten.

Als reactie hierop werd Proof of Reserves geïntroduceerd. Vóór deze gebeurtenissen had de meerderheid van de beleggers in cryptocurrency's de veiligheid van hun activa altijd toevertrouwd aan instellingen zonder al te veel aan te dringen op transparantie, of verificatie. Dit onuitgesproken vertrouwen is nu verbroken, en de sector dringt er nu collectief op aan om instellingen transparanter te maken en verantwoordelijk te houden voor de tokens van klanten.

Het implementeren van Proof of Reserves zal bepaalde voordelen bieden aan bewaarplatforms en hun gebruikers. 

 

Conclusie: Wat is de volgende stap?

De recente golf van geldmisbruik door financiële bewaarplatforms brengt de cryptospace in een droevige toestand. Desondanks is de introductie van Proof of Reserves een lichtpuntje. De industrie zet gecentraliseerde beurzen collectief onder druk om meer transparantie te bieden, terwijl gebruikers in de nabije toekomst misschien eindelijk tools hebben om beurzen te verifiëren en ter verantwoording te roepen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws