Wat is Solana en hoe werkt deze Crypto? Een eenvoudige uitleg over SOL

Wat is Solana en hoe werkt deze Crypto? Een eenvoudige uitleg over SOL

Solana is een blockchainplatform dat is ontworpen om gedecentraliseerde, schaalbare toepassingen te kunnen hosten. Het is een open-source project dat momenteel wordt gerund door Solana Foundation gevestigd in Genève, terwijl de blockchain is gebouwd door het in San Francisco gevestigde Solana Labs. In deze blog een deep dive in Solana

 

Solana is veel sneller wat betreft het aantal transacties dat het kan verwerken en heeft aanzienlijk lagere transactiekosten dan rivaliserende blockchains zoals Ethereum. De cryptocurrency die draait op de Solana blockchain - die ook Solana (SOL) heet en het tickersymbool SOL gebruikt - schoot in 2021 bijna 12.000% omhoog en had op een gegeven moment een marktkapitalisatie van meer dan $66 miljard, waarmee het op dat moment de op vier na grootste cryptocurrency was volgens deze maatstaf.

Ondanks zijn populariteit ontsnapte SOL niet aan het cryptocurrency-bloedbad van 2022. Op 3 oktober 2022 was SOL gedaald tot ongeveer $11,71 miljard aan marktkapitalisatie. Het zakte ook naar de negende plaats in marktkapitalisatie.

 

Wat is Solana 

Solana is een snelgroeiende blockchain met opvallende overeenkomsten met Ethereum - vaak aangeduid als een "Ethereum killer".

De Solana blockchain gebruikt een proof-of-history consensusmechanisme. Dit algoritme gebruikt tijdstempels om het volgende blok in Solana's keten te bepalen. De meeste vroege cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Litecoin, gebruiken een proof-of-work algoritme om de blokken in hun ketens te definiëren. Proof of work gebruikt een consensusmechanisme dat afhankelijk is van miners om te bepalen wat het volgende blok zal zijn.

Dit proof-of-work systeem is echter traag en belastend, waardoor enorme hoeveelheden energie worden verbruikt. Dit is een reden voor Ethereum's komende Merge, waarbij het netwerk zal overgaan op een proof-of-work systeem.

In tegenstelling tot het vroegere proof-of-work mechanisme gebruikt proof-of-stake staking om het volgende blok te bepalen. Tokens die worden door de blockchain vastgehouden als onderpand totdat validators een consensus bereiken over het volgende blok van de keten.

 

Wat maakt Solana uniek

Door een unieke combinatie van proof of history en proof of stake biedt Solana exponentieel hogere transactiesnelheden dan zijn naaste concurrenten, Ethereum en Cardano (ADA), tegen een fractie van de kosten

In tegenstelling tot proof of work, waar miners gebruikt om het volgende blok in een keten te definiëren, of proof of stake, dat ingezette tokens gebruikt om het volgende blok te definiëren, gebruikt proof of history tijdstempels bij de definitie van blokken voor de Solana-keten.

Dit innovatieve systeem laat validators op de blockchain stemmen over de timestamps van verschillende blokken in de keten. Dit houdt de keten relatief gedecentraliseerd en maakt tegelijkertijd snellere, veiligere berekeningen mogelijk.

 

Tokenomics 

Er zijn momenteel 362.783.643 SOL in omloop op een totaal van Geen gegevens SOL. Toen SOL lanceerde, had het een initiële totale voorraad van 500 miljoen tokens, maar er is geen afgetopte maximale voorraad. Het initiële inflatiepercentage voor Solana is 8%, dat elk jaar met 15% zal afnemen tot 2031, wanneer het zijn stabiele langetermijninflatiepercentage van 1,5% zal bereiken. Momenteel wordt de helft van elke transactievergoeding verbrand, wat betekent dat een groter transactievolume de groei van de circulerende voorraad zou vertragen.

 

Andere technische gegevens

Van de initiële SOL-voorraad hield het team 12,79%, 10,46% ging naar de Solana Foundation, 12,92% werd toegewezen aan een oprichtingsverkoop, 16,23% aan een initiële zaadverkoop, en de rest aan openbare en particuliere verkopen. Solana Labs haalde 25,66 miljoen dollar op in de SOL initial coin offering en kreeg nog eens 314 miljoen dollar uit een private token sale, waaraan Andreessen Horowitz, Alameda Research en ParaFi Capital deelnamen.

Solana prijs door de jaren heen

 

 

Waar kan ik Solana kopen?

Solana is te koop en te verhandelen op verschillende platforms. Zowel op gecentraliseerde als gedecentraliseerde exchanges. Bybit, Binance en coinbase behoren tot de meest liquide beurzen voor SOL. De token is momenteel verhandelbaar tegen een reeks andere cryptocurrencies en te koop op de volgende exchanges die ook door ander maten gebruikt word:

 


PS: Doe altijd goed je eigen onderzoek en bij vragen, stel ze in de community! 👍

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws