Helium (HNT) insiders bezaten meerderheid van de supply

Helium (HNT) insiders bezaten meerderheid van de supply

Internet-of-things favoriet, Helium, is onder vuur komen te liggen omdat het zijn gecentraliseerde distributie van cryptomunten niet bekend heeft gemaakt, zoals bleek uit een onderzoek van Forbes. Insiders bezaten naar verluidt de meerderheid van de tokens na de lancering en profiteerden van het systeem om nog meer rewards te verdienen.

 

Helium lanceerde in 2019 en beloofde een wereldwijde internetverbinding te bieden voor allerlei slimme objecten, van koelkasten tot gloeilampen. Gebruikers kunnen een hotspot-apparaat in hun huis plaatsen, dat netwerkdekking met een laag stroomverbruik biedt aan nabijgelegen objecten, en dat allemaal terwijl ze Helium's eigen cryptocurrency, HNT, verdienen.

Helium - zelf het People's Network genoemd - hoopt cryptomijners een minder dure manier te bieden om tokens te verdienen in wat het Proof-of-Coverage noemt. Sinds een all-time-high van $55 in november is de prijs van HNT echter gekelderd tot minder dan $5 bij het schrijven.

De winsten voor miners zijn sinds de start van Helium in 2019 consequent gedaald. Gebruikers zijn niet onder de indruk van de lage verdiensten en de lange wachttijden om hun apparaten te ontvangen. "Ik realiseerde me dat het jaren zou duren om quitte te spelen," vertelde een eigenaar aan Forbes, die zegt dat hij jaarlijks ongeveer $150 zal verdienen aan zijn set-up.

Nog verontrustender is dat insiders van het 'People's Network' een groot deel van de beloningen zelf lijken op te potten.

 

Helium insiders lopen goed te spekken

Volgens gelekte documenten, blockchaingegevens en interviews met vijf voormalige werknemers werden HNT tokens zwaar verdeeld onder Helium's inner circle. Forbes onthulde dat toen Helium beloningen per hotspot zijn hoogtepunt bereikte, slechts 30% naar Helium's community ging - de rest werd gemined door insiders.

Dertig crypto wallets werden door Forbes geïdentificeerd als waarschijnlijk eigendom van Helium werknemers, investeerders en vrienden en familie. Samen minden de wallets 3,5 miljoen HNT, bijna de helft van alle gemijnde tokens in de eerste drie maanden na de lancering in augustus 2019.

Binnen zes maanden werd meer dan een kwart van de Helium tokens gemined door insiders. Op het hoogtepunt in november komt dat neer op $ 250 miljoen. Vandaag zijn die tokens $21 miljoen waard.

Medeoprichter en chief exec Amir Haleem vertelde Forbes dat ongeveer de helft van Helium's eerste hotspots aan insiders werden gegeven. "Geen van die aantallen voelt voor mij onredelijk of op enigerlei wijze schandalig," zei Haleem.

Helium verzuimde deze informatie te delen met zijn community, iets wat volgens Haleem onredelijk zou zijn geweest. "Ik weet niet waarom ons gevraagd zou worden om iets over deze mensen te onthullen... Ze namen een enorm risico en een enorme kans op het betalen van geld om iets te bouwen."

 

Cheating the system

Wat meer is, Forbes ontdekte dat het gebruikelijk werd voor Helium medewerkers om met hun apparaten 'kastclusters' te bouwen. Door meerdere apparaten dicht bij elkaar te plaatsen, zou het signaal hoog genoeg zijn om sneller beloningen te delven. Eigenaren kunnen de locatie van hun apparaten veranderen om ze verder uit elkaar te laten staan en zo hun sporen kunnen uitwissen.

Helium trad hard op tegen klanten die zich bezighielden met kastclustering - meer dan 70.000 hotspots zijn gebanned. Drie voormalige werknemers vertelden Forbes echter dat de praktijk op kantoor "genormaliseerd" was.

In reactie op de aantijgingen vertelde Haleem aan Forbes dat hij intern niet op de hoogte was van de wanpraktijken: "We keken niet goed naar wat medewerkers deden."

Helium was eerder gericht op het oplossen van het probleem dan op het vinden van wie verantwoordelijk was, voegde hij eraan toe. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws