Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,75%, Heeft BTC hier last van?

Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,75%, Heeft BTC hier last van?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde vandaag de rente met 0,75%. De verhoging volgde op een eerdere renteverhoging in juli, toen de Europese Centrale Bank voor het eerst in 11 jaar de rente met 0,5% verhoogde. 

 

Geen hints meer 

Net als de Amerikaanse centrale bank heeft de Europese Centrale Bank in juli zogenaamde forward guidance losgelaten. Forward guidance houdt in dat de centrale bank van tevoren een duidelijker rentebeleidsplan geeft. Dat is momenteel niet het geval, aangezien de ECB de laatste economische gegevens als leidraad neemt. Dit resulteerde in een rentestijging van 0,75%.

Het belangrijkste doel van het verhogen van de rentetarieven is duidelijk, namelijk het afremmen van de inflatie. In augustus had het eurogebied te maken met een gemiddelde inflatie van 9,1%. Dit cijfer is een absoluut record voor de muntunie. Investeringsstrateeg Vincent Juventus van JPMorgan maakt zich vooral zorgen over de impact van de energiecrisis in de eurozone.

Dit zou de ECB voor een dilemma kunnen plaatsen. Aan de ene kant streven grote Europese centrale banken ernaar de inflatie in de hand te houden, maar aan de andere kant lijken de hoge energierekeningen steun nodig te hebben. Consumenten en bedrijven beschermen tegen energierekeningen kan slecht zijn voor de inflatie.

 

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin is de renteverhoging van de ECB in eerste instantie geen goed nieuws. De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden is hetgeen wat bitcoin bijzonder maakt ten opzichte van fiatgeld. Met de renteverhoging neemt de relatieve schaarste van de euro toe.

Als je dit combineert met de hoge inflatie (12% op dit moment) en de winterrecessie die veel economen voorspellen, en er staat een lastig scenario voor bitcoin. Zowel de hoge inflatie als een recessie betekenen namelijk dat particulieren en bedrijven minder te besteden hebben. De hand gaat op de knip als het om investeren gaat en er ontstaat een vlucht naar fiatgeld. Het blijft immers de euro waar iedereen de rekeningen mee moet betalen. In tijden van hoge onzekerheid zie je dan ook dat veel mensen vluchten naar die relatief veilige haven. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws