Wat is GMX en hoe werkt het? Uitleg over deze decentralized exchange

Wat is GMX en hoe werkt het? Uitleg over deze decentralized exchange

Sinds de lancering in september 2021 heeft GMX verschillende producten uitgebracht die gericht zijn op het verbeteren van cryptocurrency handel en beleggen.

GMX is een nieuw cryptocurrency spot en futures trading platform eerst gebouwd op Arbitrum one - een Ethereum Layer 2 oplossing en later gelanceerd op Avalanche blockchain. GMX is een rebranding van de nu afgeschreven Gambit exchange.

GMX's gedecentraliseerde spot trading protocol stelt investeerders in staat om zonder problemen cryptocurrency swaps uit te voeren vanuit je eigen wallet. Maar het populairste product is het gedecentraliseerde handelsplatform met perpetual contracts. Handelaren in perpetuele contracten kunnen tot 30X leverage gebruiken op GMX.

Bijkomende voordelen van de GMX beurs zijn een indrukwekkend tokenomics en beloningssysteem voor handelaren en liquiditeitsverschaffers, lage handels- en tradekosten, en een uitstekende gebruikerservaring dankzij de high-throughput blockchain technologie en geoptimaliseerde protocollen die het platform aandrijven.

 

Uitleg over futurescontracten en hefboomwerking

Beleggers profiteren van de prijsschommelingen van cryptocurrency's door te speculeren op de stijging of daling van de activa via verschillende assets. 

Futures trading en spot trading zijn de meest voorkomende manieren. Bij spot trading koopt en houdt een investeerder een crypto-actief vast in de hoop het te verkopen wanneer de waarde stijgt. Future trading verschilt op een aantal manieren...

Door een 'futures contract' aan te gaan, komen twee partijen overeen om een asset te verkopen of te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs en tijd in de toekomst. In tegenstelling tot spothandel zijn handelaren in een futurescontract niet verplicht om het activa aan te houden. In plaats daarvan kunnen zij wedden op een geselecteerd asset met behulp van een ander asset. 

De transactie wordt op het aangegeven tijdstip uitgevoerd en niet onmiddellijk zoals bij spothandel. De asset dat in het futurescontract wordt gebruikt, staat bekend als onderpand. Een handelaar in een futurescontract neemt ofwel een long ofwel een short positie in.

Een long positie betekent dat de handelaar wedt op de toekomstige waardestijging van de asset. Een shortpositie is een weddenschap op de waardedaling van de asset. 

Wanneer de waarde van de asset stijgt, maakt de handelaar in een long positie winst terwijl de short positie verliest. Het omgekeerde is het geval wanneer de asset in waarde daalt. Afhankelijk van de omvang van de waardedaling of -stijging wordt een futurehandelaar geliquideerd als hij er niet in slaagt zijn onderpand te verhogen of zijn positie te sluiten om zijn verliezen te stoppen.

Het hefboomeffect stelt handelaren in futurescontracten in staat hun posities in te zetten met bedragen die hoger zijn dan hun onderpand. Een handelaar die bijvoorbeeld een futurescontractpositie met een hefboom van 10X inneemt, kan een inzet van 100 euro op een asset plaatsen met een onderpand van 10 euro.

Om deze hefboomwerking te gebruiken, lenen handelaren geld uit een aangewezen pool en gebruiken ze snel het geleende geld om hun weddenschappen te plaatsen. Deze pool is meestal eigendom van een enkele entiteit (het handelsplatform in de meeste gevallen) en wordt door het handelsplatform gecontroleerd.

 

Eeuwigdurend contracten

Eeuwigdurende contracten zijn een speciale vorm van futures contracten.

Het belangrijkste verschil tussen eeuwigdurende contracten en gewone termijncontracten is de afloopdatum van het contract. Terwijl de traditionele vorm van futures contracten een vastgestelde vervaldatum heeft waarna de contracten niet meer verhandeld kunnen worden, hebben eeuwigdurende contracten geen vervaldatum. De positie van een handelaar is dus geldig zolang hij ze open laat en behoudt.

Vergeleken met andere vormen van futures contracten wordt de prijs van eeuwigdurende contracten nauwlettend in de gaten gehouden door de spotprijs van het verhandelde goed. In extreme marktomstandigheden kan de prijs van het perpetuele contract van de spotprijs afdwalen, maar dit gebeurt minder vaak dan bij traditionele termijncontracten.

Om de prijs van eeuwigdurende contracten verder bij die van de spotmarkten te houden, wordt een financieringsbetaling gedaan. Deze betaling wordt gedaan tussen de handelaars in een contract en wordt gestuurd door het verschil tussen de indexprijs (gemiddelde spotprijs) en de prijs van het eeuwigdurende contract. 

Als de prijs van het perpetuele contract hoger is dan de gemiddelde prijs van het activum op de spotmarkten, is de financiering positief in waarde; handelaren in long posities betalen handelaren in short posities. Het omgekeerde is het geval wanneer het eeuwigdurend contract lager verhandeld wordt dan de gemiddelde spotprijs, dan is de financiering negatief in waarde. 

De frequentie waarmee deze betaling gebeurt, staat bekend als de financieringsgraad en gaat vaak om een klein percentage per 4 uur, verschillend per exchange 

Omdat perpetuele contracten geen vervaldatum hebben, blijft de winst of het verlies aangroeien tot de handelaar besluit de transactie te sluiten of tot de beurs de rekening van de handelaar liquideert in geval van aanhoudend verlieslatende transacties.

 

Hoe werkt GMX dan?

gmx decentralized perpetual exchange

GMX is niet het eerste gedecentraliseerde handelsplatform voor perpetuele contracten, maar het is op verschillende manieren uniek. Het verschuift het patroon met uitgebreide leverage en een gedecentraliseerde, multi-purpose liquiditeitspool. 

De kern van de GMX-beurs is een gemeenschappelijk beheerde en 'verenigde' liquiditeitspool - de GLP pool. De GLP pool bedient de spot trading en perpetual contract trading mogelijkheden. Activa in de GLP pool worden bijgedragen door de community, net als in het liquidity pool systeem op andere gedecentraliseerde beurzen.

De GLP-pool is op twee manieren uniek:

  1. Gebruikers kunnen afzonderlijke activa bijdragen aan de GLP-pool. De pool wordt gebruikt door de Automated Market Maker (AMM) om de gedecentraliseerde spotbeurs (swap) te bedienen.
  2. Het leverage trading algoritme gebruikt ook de GLP pool om leenverzoeken van handelaren te bedienen.

Dankzij de 30x leverage beschikbaarheid op de GMX beurs, kunnen handelaren in perpetuele contracten tot 30 keer de waarde van hun onderpand lenen van de GLP pool.

depth of gmx liquidity pool messari

Bij het locken van een asset in de GLP pool, ontvangen gebruikers GLP tokens. Het GLP-token vertegenwoordigt hun aandeel in de GLP-pool. De GLP pool bevat momenteel meer dan $300 miljoen aan activa op het Avalanche en Arbitrum netwerk.

De GLP token geeft zijn houders tal van voordelen (lees de volgende sectie voor meer details over de GLP token).

GMX exchange maakt gebruik van Chailink's Decentralized Oracle Network (DON) om prijsfeeds te leveren aan de spot en eeuwigdurende contract handelsprotocollen. De prijs feeds zijn geoptimaliseerd om accurate en tijdige prijsgegevens te leveren, dit voorkomt onregelmatige veranderingen in liquidatie prijzen. 

Meer dan 95.000 handelaren hebben op het moment van dit schrijven GMX gedecentraliseerde handelsplatforms op het Arbitrum en Avalanche netwerk gebruikt.

 

GMX en GLP Munten

GMX exchange werkt met een dubbel tokensysteem. De GMX en GLP tokens zijn de native tokens van het GMX ecosysteem.

gmx crypto token

GMX token is de governance en belangrijkste utility token van het GMX ecosysteem. 

Leden van de community kunnen voorstellen doen of stemmen over ingediende voorstellen met het GMX token. GMX token werd ook ontworpen om de financiële groei van het GMX ecosysteem te helpen en investeerders en gebruikers van het platform te belonen. 

Het GMX token staking programma biedt houders een kans om passief inkomen te verdienen met hun tokens. Houders kunnen hun GMX tokens inzetten en een rente van meer dan 10% APR (op het moment van dit schrijven) verdienen op Arbitrum one en Avalanche blockchain. 30% van de op het platform gegenereerde vergoedingen wordt gebruikt om stakers te belonen.

Beloningen voor het staken omvatten ETH of AVAX (afhankelijk van waar de token wordt gestaked), EscrowedGMX (esGMX), en Multiplier Points.esGMX tokens worden voor een periode van een jaar vested, waarna ze kunnen worden ingewisseld voor GMX tokens kunnen worden ingewisseld voor GMX tokens. Terwijl ze verworven zijn, worden esGMX tokens gestenched en komen ze in aanmerking voor dezelfde beloningen als gestengde GMX tokens. esGMX tokens zijn niet overdraagbaar.

 Multiplier punten verhogen de rente die verdiend wordt op ingezette GMX tokens. Multiplier punten hebben een 100% APR. Als je bijvoorbeeld een jaar lang 100 GMX tokens inzet, verdien je 100 Multiplier punten. Multiplier punten leveren dezelfde ETH en AVAX op als GMX tokens die op respectievelijk de Arbitrum of Avalanche blockchain zijn ingezet. Als de gestakede GMX tokens unstaked worden, worden de multiplier punten verbrand.

gmx tokenomics coingecko

De maximale voorraad GMX token is 13.250.000. Ongeveer 7,5% van de voorraad werd verdeeld onder deelnemers aan de presale. 15% van de totale voorraad wordt toegewezen aan het Floor Price Fund. Het Floor Price Fund wordt gebruikt om de GLP pool en de Ethereum reserves te onderhouden voor het inzetten van beloning en handel. 

Na de rebranding van de GMX exchange van Gambit en het samenvoegen van XVIV tokens, wordt verwacht dat meer dan 45% van het GMX token aanbod zal worden geabsorbeerd door oude Gambit en XVIX houders die hun tokens naar GMX migreren. 15% van het totale aanbod is toegevoegd aan de GLP pool, terwijl ongeveer 2% van het totale aanbod gebruikt zal worden voor verdere marketing van de GMX beurs.

GLP token is gestructureerd als een tokenized audit van activa op het GMX netwerk. GLP tokens worden geslagen met elk van de goedgekeurde activa op de GMX beurs. Gebruikers vergrendelen hun activa en slaan GLP tokens volgens de heersende voorwaarden zoals gespecificeerd door het GLP token distributie algoritme.

De GLP pooldiensten zorgen voor hefboomwerking bij leenverzoeken in de token naar keuze van de handelaar. Handelaren kunnen elk actief in de pool lenen, maar handelswinsten uit short posities worden uitbetaald in USDC en winsten uit long posities worden uitbetaald in ETH of BTC. Vergoedingen uit handel worden gereserveerd voor GMX en GLP staking beloningen.

Met deze structuur krimpt het rendement van de GLP pool als handelaren winst maken en groeit het als handelaren verlies maken en vaker handelen.

GLP tokens zijn niet verhandelbaar en kunnen alleen gebruikt worden om de tijdens het munten geblokkeerde activa in te wisselen. Gemunte GLP tokens komen automatisch in aanmerking voor staking beloningen van ongeveer 25% rente op Avalanche en 31% rente op Arbitrum. GLP houders ontvangen ook esGMX beloningen en 70% van de vergoedingen die gegenereerd worden op elk van GMX's producten.

 

Hoe kan ik GMX kopen?

GMX token wordt momenteel verhandeld op verschillende gedecentraliseerde en gecentraliseerde beurzen. Je kunt GMX kopen op gecentraliseerde exchanges zoals Bybit, CoinEx, en MEXC global, of gedecentraliseerde exchanges zoals Trader Joe op Avalanche blockchain en Uniswap op Arbitrum. 

De goedkoopste exchange vind je hier:

 

Tenslotte nog 

Met meer dan $ 60 miljard in totaal handelsvolume en bijna 100.000 actieve gebruikers (op het moment van dit schrijven), zet GMX cijfers neer die bijna even indrukwekkend zijn als zijn technologie. Het bouwt snel een reputatie op in de uitgestrekte derivatenmarkt. 

In de traditionele financiële ruimte overtreft de derivatenmarkt de omvang van de aandelenmarkt door bijna 10 keer de omvang van de wereldwijde aandelenmarkt te beheersen. GMX exchange wil deze enorme markt aanboren en heeft al een ongelooflijke groei doorgemaakt. 

Behalve een kans om te profiteren van de schommelende waarden van crypto-activa, biedt GMX handelaren en beleggers een goed ontwikkeld platform om een scala aan financiële activiteiten uit te voeren. Investeren, handelen, en passief verdienen.

In één platform bedient het drie hiërarchieën. Een ruilplatform dat gebouwd is op blockchains met lage tarieven en Layer-2 oplossingen stellen beleggers in cryptocurrency in staat hun activa te rouleren en daarbij zakvriendelijke vergoedingen te betalen. Met de talrijke passieve inkomstenmogelijkheden op de GMX beurs kunnen bezitters van crypto-activa hun activa eenvoudig vastzetten en 'hun geld voor hen laten werken' terwijl ze het GMX ecosysteem verrijken.

De ophef rond GMX's eeuwigdurende contractfunctie is redelijk. Als aanvulling op een meer beveiligde en interactieve manier van handelen in 'tijdloze futures contracten', gaat GMX's 30X hefboom vele stappen verder dan de huidige hefboomlimieten op andere gedecentraliseerde en gecentraliseerde perpetuele contract handelsplatforms. Daarmee verruimt GMX de mogelijkheden voor handelaren.

Wees er echter van op de hoogte dat handelen in cryptocurrency's altijd een riskante onderneming is. Een gevorderd inzicht in de handel in futures is belangrijk. Wees ook voorzichtig bij het omgaan met gedecentraliseerde toepassingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws