Wat is Mina (MINA)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Wat is Mina (MINA)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Inhoudsopgave

 1. In het kort
 2. Wat is Mina (MINA)?
 3. Hoe werkt Mina (MINA)?
 4. Mina (MINA) token en de tokenomics
 5. Waar kan ik Mina (MINA) veilig kopen?
 6. Is Mina (MINA) een goede investering?
 7. Mina (MINA) cryptoverwachtingen en technische analyse

   

In het kort

 • Mina staat bekend als de "lichtste blockchain ter wereld" vanwege de opmerkelijk kleine omvang van slechts 22 KB, waardoor iedereen een volledige node op zijn apparaat kan draaien, wat bijdraagt aan decentralisatie en veiligheid.
 • Mina maakt gebruik van "zero knowledge proofs" (zk-SNARKS) om "zkApps" mogelijk te maken, wat slimme contracten zijn die complexe berekeningen kunnen uitvoeren zonder gevoelige gegevens prijs te geven. 
 • Mina richt zich op het aanpakken van het groeiende probleem van centralisatie in blockchains waar slechts een paar entiteiten knooppunten kunnen beheren vanwege de opslagvereisten.

   

Wat is Mina (MINA)?

Het Mina Protocol is een laag-1 blockchain die een constante grootte van slechts 22 kB nastreeft, ongeacht de netwerkactiviteit. Dit staat in schril contrast met andere blockchains zoals Bitcoin, waarvan de grootte continu groeit, waardoor het steeds moeilijker wordt om een volledige node te draaien en deel te nemen aan het netwerk.

Mina is opgericht door Evan Shapiro, een computerwetenschapper en ondernemer met ervaring in cryptografie en gedistribueerde systemen. Andere belangrijke teamleden zijn Ouri Klein, Izaak Meckler en Alberto Sonnino, allemaal met een sterke achtergrond in cryptografie en blockchaintechnologie.

Mina heeft investeringen aangetrokken van verschillende bedrijven en individuen, waaronder Three Arrow Capital (3AC), FTX Ventures, Alan Howard en Circle Ventures om er een paar te noemen. Mina bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in het blockchainlandschap door een lichtgewicht, veilig en privacygericht platform aan te bieden.

 

Hoe werkt Mina (MINA)?

Het Mina Protocol is als een superlichte en makkelijk toegankelijke digitale grootboek dat heel anders werkt dan de meeste andere blockchain-technologieën. Hier is een vereenvoudigde uitleg van hoe het werkt:

 1. Een altijd even grote blockchain: In plaats van steeds groter te worden bij elke transactie, zoals bij veel andere blockchains, blijft Mina altijd ongeveer even groot, namelijk zo klein als een paar tweets (22kb). Dit doet het door gebruik te maken van een slimme truc met cryptografie, genaamd recursieve zk-SNARKs. Dit is een soort magische formule die het mogelijk maakt voor iedereen om te controleren dat alles klopt op de blockchain, zonder dat ze de hele geschiedenis hoeven door te spitten.

 2. Milieuvriendelijk valideren: In plaats van een energieverslindend proces om transacties te bevestigen (zoals Bitcoin dat doet), gebruikt Mina een systeem genaamd proof-of-stake. Mensen die Mina tokens hebben, kunnen deze "inzetten" als een soort van borg om te helpen met het valideren van transacties. Als dank ontvangen ze beloningen.

 3. Voor iedereen toegankelijk: Omdat de blockchain zo klein is, kan iedereen, zelfs met een eenvoudige smartphone, helpen met het draaien van het netwerk. Dit maakt Mina uiterst toegankelijk en zorgt voor een breed gedecentraliseerd netwerk.

 4. Privacy voorop: Mina gebruikt speciale slimme contracten die privacy beschermen. Dit betekent dat je informatie kunt delen of bewijzen dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet (zoals ouder zijn dan 18), zonder je persoonlijke informatie te onthullen.

 5. De echte wereld in de blockchain: Mina kan veilig informatie halen uit het echte internet zonder de privacy van gebruikers in gevaar te brengen. Dit opent een wereld aan mogelijkheden voor apps die zowel betrouwbaar als privé zijn.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste componenten:

 • Transacties: Wanneer er een transactie plaatsvindt, wordt er een zk-SNARK gegenereerd die de geldigheid bewijst zonder de transactiedetails te onthullen.
 • Blok creatie: Blokproducenten concurreren om nieuwe blokken te creëren door geldige zk-SNARKs te leveren.
 • Verificatie: Iedereen kan het blok en de hele toestand van de blockchain verifiëren met behulp van de verstrekte zk-SNARKs. Dit verzekert de integriteit en veiligheid van het netwerk.
 • Inzetten: Gebruikers kunnen hun MINA tokens inzetten om beloningen te verdienen voor het beveiligen van het netwerk en het deelnemen aan consensus.

   

Mina (MINA) token en tokenomics

MINA is het eigen token van de Mina Protocol blockchain. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder:

 • Staking: MINA token houders kunnen hun tokens inzetten om het netwerk te helpen beveiligen en beloningen te verdienen.
 • Betalen voor transacties: MINA wordt gebruikt om te betalen voor transacties op de Mina blockchain.
 • SNARK bewijzen kopen en verkopen: SNARK proofs zijn cryptografische bewijzen waarmee gebruikers de geldigheid van transacties kunnen verifiëren zonder onderliggende gegevens te onthullen. MINA kan worden gebruikt om SNARK proofs te kopen en verkopen op de Mina blockchain.

Uitkering:

50% aan het team en de adviseurs
25% aan de gemeenschapsverkoop
15% aan de stichting
10% naar de schatkist

Inflatie:

Er is geen vaste voorraad MINA tokens. De totale voorraad is inflatoir, wat betekent dat er na verloop van tijd nieuwe tokens worden gecreëerd. De initiële inflatie van MINA is 12%. Dit percentage zal geleidelijk dalen tot 7% over vier jaar.

 

Waar kan ik veilig Mina (MINA) kopen?

Bitvavo

Toch wel de meest bekendste exchange in Nederland. Met meer dan 175 cryptocurrencies biedt het een breed scala aan handelsopties, en de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via staking. Bitvavo valt op door zijn eenvoudige en veilige platform, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel nieuwe als ervaren Europese crypto-investeerders. Met concurrerende tarieven en een sterke regelgevende status is Bitvavo een betrouwbare keuze voor iedereen die wil handelen in crypto.

Het mooie is dat iedereen die een account bij ze creeërt, er ook nog eens een €10,- op gestort krijgt, dat is lekker beginnen!

Bekijken op BitvavoBybit

Als je de grootste en veiligste exchange zoekt om je crypto's aan te kopen, dan steekt Bybit daar op dit moment wel met kop en schouders boven uit. Je moet wel iets gevorderd zijn om dit platform te begrijpen, maar alle grote jongens binnen de cryptospace gebruiken eigenlijk deze exchange. Ideaal geschikt om tegen lage kosten crypto's te kopen, en ook helemaal ingericht voor traders die graag met leverage traden. Met meer dan 600 verschillende crypto's en honderden future pairs is Bybit eigenlijk wel op dit moment de exchange waar je je crypto's wilt kopen.  

Als je een account maakt bij Bybit krijg je op je storting 3,5% bonus gratis erbij, dus op €100,- euro storting €3,50 gratis. Toch lekker!

Bekijken op BybitBitget

Een grote speler met zo'n 8 miljoen gebruikers wereldwijd. Dit is een wat gevorderde exchange waar je zowel crypto's kan kopen, als kan futures traden. Waar Bitget om bekend staat, is het innovatieve copy trading platform, een zegen voor beginners die het handelen aan proffesionals overlaten, maar wel zelf van kunnen profiteren. Met meer dan 550 cryptocurrencies en een fijne website en app is Bitget ook een fijne plek om je crypto's aan te kopen.

Als je een account maakt bij Bitget mag je aan regelmatig aan het rad van fortuin draaien waar toch wel een paar leuke gratis prijzen bij zitten

Bekijken op Bitget

 

Coinmerce

Coinmerce is dé plek waar je moeiteloos je crypto-avontuur start of naar een hoger niveau tilt! Met hun super gebruiksvriendelijke app kun je waar en wanneer je maar wilt de beste deals scoren. Of je nu een crypto-nieuwkomer bent of al de nodige trades achter je naam hebt staan, bij Coinmerce voel je je meteen thuis. Geregistreerd bij de DNB en met een ijzersterke beveiliging, dus je weet dat je investeringen in veilige handen zijn. Plus, met meer dan 300 cryptomunten waarmee je binnen een handomdraai met IDeal kan kopen en uitcashen wanneer je wilt    

Als je een account maakt bij coinmerce geven ze ook nog een €10tje gratis om mee te beginnen! 

Bekijken op Coinmerce


 

Is Mina (MINA) een goede investering?

Of Mina (MINA) een slimme investering is, hangt echt af van wat je zoekt in een investering en hoeveel risico je aankunt. Laten we het simpel houden:

Voordelen:

 • Superkleine blockchain: Mina's technologie zorgt ervoor dat hun blockchain heel klein blijft, ongeveer zo groot als een kleine foto, waardoor iedereen met een telefoon kan meedoen. Dit kan helpen om meer mensen te betrekken en het gemakkelijker te maken voor Mina om te groeien.
 • Beschermt je privacy: Dankzij een speciale techniek (zk-SNARKs) kan je met Mina dingen doen zonder je persoonlijke info bloot te geven. Dit is een groot pluspunt voor mensen die niet willen dat hun informatie overal verspreid wordt.
 • Geen centrale baas voor informatie: Mina gebruikt geen enkele centrale bron voor het verzamelen van data, wat betekent dat het systeem minder kwetsbaar is voor problemen en iedereen een beetje de baas is.

Nadelen:

 • Onzeker over de waarde: Er is geen vaste limiet op hoeveel Mina tokens er zullen zijn, wat sommige mensen zorgen baart over mogelijke inflatie of dat de waarde van de tokens daalt.
 • Niet super snel: Op dit moment kan Mina maar ongeveer 22 dingen tegelijk verwerken, wat niet veel is als je het vergelijkt met hoe snel dingen soms moeten gebeuren in de digitale wereld.
 • Hevige concurrentie: Er zijn veel andere projecten die proberen hetzelfde probleem op te lossen als Mina, sommige met meer middelen of een andere aanpak, wat het moeilijker kan maken voor Mina om op te vallen.

Kortom, of Mina voor jou een goede investering is, hangt echt af van hoe je tegen deze voor- en nadelen aankijkt en wat je zelf belangrijk vindt. Zoals altijd bij investeren, is het slim om goed onderzoek te doen en niet meer geld te riskeren dan je kunt missen.


Mina (MINA) cryptoverwachtingen en technische analyse

Als we kijken naar de recente prijsgegevens voor Mina, dan zien we een consolidatiepatroon dat duidt op een touwtrekkerij tussen kopers en verkopers, wat onzekerheid in de markt impliceert.

De belangrijkste niveaus om in de gaten te houden zijn de recente piek op $1,30, die zou kunnen fungeren als een weerstandspunt op de korte termijn, en het dieptepunt rond $1,24, indicatief als potentiële steun.

Als de prijs resoluut boven $1,30 breekt, zou dat kunnen wijzen op een bullish voortzetting, wat de weg vrijmaakt voor verdere opwaartse beweging. Aan de andere kant zou een aanhoudende daling onder $1,24 een bearish trend kunnen signaleren, wat mogelijk leidt tot verdere dalingen.

Wat betreft mogelijke actiepunten om in overweging te nemen, evalueer je instapmomenten als de prijs $1,24 hertest en let op het gedrag rond $1,30 voor uitstapstrategieën.

Dit is een moment opname van 27-02-2024, laat het ons weten in de discord als deze een update nodig heeft!
de discord kan je joinen door hier te klikken.

Twijfel je of heb je verder nog vragen over deze crypto, schroom dan niet om onze discord te joinen waar je met zo'n 9000 andere cryptomaten gedachtes kan uitwisselen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws