Wat is Pyth Network (PYTH)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Wat is Pyth Network (PYTH)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Inhoudsopgave

  1. In het kort
  2. Wat is Pyth Network (PYTH)?
  3. Hoe werkt Pyth Network (PYTH)?
  4. Pyth Network (PYTH) token en de tokenomics
  5. Waar kan ik Pyth Network (PYTH) veilig kopen?
  6. Is Pyth Network (PYTH) een goede investering?
  7. Pyth Network (PYTH) cryptoverwachtingen en technische analyse

     

In het kort

  • Pyth Network (PYTH) is het grootste en snelst groeiende oracle netwerk dat real-time marktgegevens voor cryptocurrencies, aandelen, FX en grondstoffen levert aan smart contracts op meer dan 50 blockchains.
  • In tegenstelling tot andere orakels die afhankelijk zijn van bronnen van derden, verzamelt Pyth Network gegevens rechtstreeks van grote marktdeelnemers zoals beurzen, marketmakers en financiële instellingen.
  • Hoewel prijsfeeds de kern vormen, biedt Pyth Network ook historische gegevens, het genereren van willekeurige getallen en andere functionaliteiten waarmee ontwikkelaars complexere en geavanceerdere DeFi-toepassingen kunnen bouwen.

     

Wat is Pyth Network (PYTH)?

Pyth Network is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat is ontworpen om high-fidelity, real-time marktgegevens (cryptocurrencies, aandelen, FX, grondstoffen) te leveren aan smart contracts op verschillende blockchains. Deze gegevenstransparantie en beveiliging zijn cruciaal voor DeFi (gedecentraliseerde financiële) toepassingen, waardoor ze betrouwbaar en efficiënt kunnen functioneren. Het bedient momenteel meer dan 40 blockchains en biedt 380+ prijsfeeds, waardoor het het grootste en snelst groeiende first-party oracle netwerk is.

Het project begon in april 2021 als een samenwerking tussen individuele bijdragers en vroege dataleveranciers zoals Jump Crypto, LMAX Group en Virtu. Als samenwerkingsverband heeft Pyth geen specifieke oprichters in de traditionele zin. Bij de initiële ontwikkeling en groei waren vele individuen en organisaties betrokken.

Hoewel Pyth zelf geen investeerders heeft, dient de Pyth Data Association (opgericht in 2021) om het ecosysteem van het netwerk te promoten en te laten groeien. Deze vereniging omvat verschillende lidorganisaties, waarvan sommige zouden kunnen worden beschouwd als investeerders in het bredere Pyth ecosysteem.

 

Hoe werkt Pyth Network (PYTH)?

Pyth Network fungeert als een brug die de eigenaren van waardevolle marktgegevens (zoals beurzen en market makers) verbindt met applicaties die gebouwd zijn op verschillende blockchains. Hierdoor kunnen gedecentraliseerde applicaties (dApps) toegang krijgen tot realtime, betrouwbare gegevens en veilige, transparante financiële producten bouwen. Dit is hoe het werkt:


Belangrijkste partijen:

Het Pyth Protocol werkt als een systeem dat marktgegevens verzamelt en deelt met apps die op blockchains draaien. Laten we het proces op een eenvoudigere manier uitleggen:

  1. Aanbieders van gegevens: Denk aan deze partijen als de oorspronkelijke bronnen van informatie. Ze zijn vergelijkbaar met de leveranciers van vers fruit en groenten voor een supermarkt. In dit geval zijn het beurzen, handelshuizen, en market makers die actuele informatie over marktprijzen leveren.

  2. Pyth Protocol: Dit is het hart van het systeem, een beetje zoals de keuken in een restaurant waar ingrediënten uit verschillende bronnen worden samengevoegd om een gerecht te maken. Het Pyth Protocol neemt de gegevens van al die verschillende aanbieders, combineert ze zorgvuldig, en komt met een enkele prijs en een indicatie van hoe betrouwbaar die prijs is. Vervolgens deelt het deze informatie op de blockchain.

  3. Informatiegebruikers: Dit zijn de klanten die naar het restaurant komen om van het gerecht te genieten. In werkelijkheid zijn het de dApps (gedecentraliseerde applicaties) die draaien op verschillende blockchains. Ze gebruiken de prijsinformatie die door het Pyth Protocol wordt gepubliceerd voor alles wat ze nodig hebben, of dat nu het uitvoeren van slimme contracten is, het helpen bij het nemen van handelsbeslissingen, of wat dan ook.
     

Laten we het proces van het Pyth Protocol in eenvoudige stappen uitleggen:

  1. Aanbieders van data: Stel je voor dat deze partijen als verslaggevers zijn die elke 400 milliseconden (heel vaak dus!) updates geven over wat er op de markt gebeurt. Ze sturen hun informatie door naar het Pyth-protocol.

  2. Pyth Protocol: Dit is als een slimme nieuwsredacteur die alle updates van verschillende verslaggevers ontvangt. Het kijkt naar wie de informatie stuurt (hun reputatie) en hoe snel het komt (latentie) om te beslissen welk nieuws het betrouwbaarst en meest up-to-date is. Zo zorgt het ervoor dat de informatie die het deelt zo nauwkeurig en nuttig mogelijk is.

  3. Prijs & betrouwbaarheidsinterval: Nu komt de magie. Het Pyth Protocol berekent niet alleen wat de huidige marktprijs is, maar geeft ook een schatting van hoeveel deze prijs kan schommelen (het betrouwbaarheidsinterval). Dit is vergelijkbaar met een weersvoorspelling die zegt hoe zeker ze zijn van het zonnige weer morgen.

  4. Publicatie op de chain: Denk aan dit als het uitzenden van het nieuws. De berekende prijs en het betrouwbaarheidsinterval worden op de blockchain gezet, een soort digitaal prikbord, zodat iedereen die informatie kan zien en gebruiken.

  5. Gebruikers van gegevens: Tot slot zijn er de dApps (digitale applicaties), die als kijkers van het nieuws zijn. Ze gebruiken de gepubliceerde informatie voor allerlei slimme contracten, zoals het eerlijk prijzen van spullen, automatisch kopen of verkopen op het juiste moment, of het beheren van complexe financiële producten.

     

Pyth Network (PYTH) token en tokenomics

Het token van het netwerk, PYTH, speelt een cruciale rol in het ecosysteem en het bestuur. Hier volgt een overzicht van het PYTH token en de tokenomics:

Distributie:

Publisher Beloningen 22% - 2.200.000.000 PYTH
Ecosysteem Groei 52% - 5.200.000.000 PYTH
Protocolontwikkeling 10% - 1.000.000.000 PYTH
Gemeenschap en lancering 6% - 600.000.000 PYTH
Particuliere verkoop 10% - 1.000.000.000 PYTH

Ontgrendelingsschema's:

De resterende voorraad (85%) is in eerste instantie vergrendeld en vergrendelde tokens zullen 6, 18, 30 en 42 maanden na de initiële tokenlancering worden ontgrendeld:

  • 2,5 miljard PYTH ontgrendeld na 6 maanden
  • 2,5 miljard PYTH ontgrendeld na 18 maanden
  • 2,5 miljard PYTH vrijgespeeld na 30 maanden
  • 1 miljard PYTH vrijgespeeld na 42 maanden

     

Waar kan ik Pyth Network (PYTH) veilig kopen?

Bitvavo

Toch wel de meest bekendste exchange in Nederland. Met meer dan 175 cryptocurrencies biedt het een breed scala aan handelsopties, en de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via staking. Bitvavo valt op door zijn eenvoudige en veilige platform, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel nieuwe als ervaren Europese crypto-investeerders. Met concurrerende tarieven en een sterke regelgevende status is Bitvavo een betrouwbare keuze voor iedereen die wil handelen in crypto.

Het mooie is dat iedereen die een account bij ze creeërt, er ook nog eens een €10,- op gestort krijgt, dat is lekker beginnen!

Bekijken op Bitvavo



Bybit

Als je de grootste en veiligste exchange zoekt om je crypto's aan te kopen, dan steekt Bybit daar op dit moment wel met kop en schouders boven uit. Je moet wel iets gevorderd zijn om dit platform te begrijpen, maar alle grote jongens binnen de cryptospace gebruiken eigenlijk deze exchange. Ideaal geschikt om tegen lage kosten crypto's te kopen, en ook helemaal ingericht voor traders die graag met leverage traden. Met meer dan 600 verschillende crypto's en honderden future pairs is Bybit eigenlijk wel op dit moment de exchange waar je je crypto's wilt kopen.  

Als je een account maakt bij Bybit krijg je op je storting 3,5% bonus gratis erbij, dus op €100,- euro storting €3,50 gratis. Toch lekker!

Bekijken op Bybit



Bitget

Een grote speler met zo'n 8 miljoen gebruikers wereldwijd. Dit is een wat gevorderde exchange waar je zowel crypto's kan kopen, als kan futures traden. Waar Bitget om bekend staat, is het innovatieve copy trading platform, een zegen voor beginners die het handelen aan proffesionals overlaten, maar wel zelf van kunnen profiteren. Met meer dan 550 cryptocurrencies en een fijne website en app is Bitget ook een fijne plek om je crypto's aan te kopen.

Als je een account maakt bij Bitget mag je aan regelmatig aan het rad van fortuin draaien waar toch wel een paar leuke gratis prijzen bij zitten

Bekijken op Bitget

 

Coinmerce

Coinmerce is dé plek waar je moeiteloos je crypto-avontuur start of naar een hoger niveau tilt! Met hun super gebruiksvriendelijke app kun je waar en wanneer je maar wilt de beste deals scoren. Of je nu een crypto-nieuwkomer bent of al de nodige trades achter je naam hebt staan, bij Coinmerce voel je je meteen thuis. Geregistreerd bij de DNB en met een ijzersterke beveiliging, dus je weet dat je investeringen in veilige handen zijn. Plus, met meer dan 300 cryptomunten waarmee je binnen een handomdraai met IDeal kan kopen en uitcashen wanneer je wilt    

Als je een account maakt bij coinmerce geven ze ook nog een €10tje gratis om mee te beginnen! 

Bekijken op Coinmerce


 

Is Pyth Network (PYTH) een goede investering?

Of Pyth Network (PYTH) een goede investering voor jou is, hangt sterk af van je beleggingsdoelen en risicotolerantie. Hier volgt een kort overzicht:

Voordelen:

  • Democratiseert financiële gegevens: Pyth maakt financiële gegevens van hoge kwaliteit toegankelijk voor een breder publiek, door barrières te slechten en particulieren en kleine entiteiten toegang te geven tot informatie die voorheen voorbehouden was aan grote instellingen.
  • Nauwkeurige prijzen van de eerste partij: Pyth betrekt gegevens rechtstreeks van traditionele en gedecentraliseerde marktdeelnemers, waardoor een hogere nauwkeurigheid wordt gegarandeerd dan bij aanbieders van derden.
  • Betrouwbare gegevens met hoge resolutie: Pyth biedt hoge-resolutie datafeeds met frequente updates, die preciezere en tijdige informatie bieden voor DeFi toepassingen.
  • Transparant en controleerbaar: De gegevens van Pyth zijn transparant en verifieerbaar, zodat gebruikers de kwaliteit en herkomst kunnen beoordelen.

Nadelen:

  • Afhankelijkheid van integriteit van deelnemers: Het netwerk is sterk afhankelijk van de eerlijkheid en effectiviteit van zijn deelnemers. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens hangt af van de kwaliteit van de informatie die door uitgevers wordt verstrekt, wat een kwetsbaar punt kan zijn.
  • Beperkte deelname aan het bestuur: Op dit moment heeft het bestuurssysteem van Pyth een beperkte deelname, wat zorgen oproept over decentralisatie en mogelijke manipulatie.
  • Concurrentie: Pyth ondervindt concurrentie van gevestigde orakelnetwerken zoals Chainlink (LINK), Band Protocol (BAND) en The Graph (GRT).
  • Gecentraliseerde uitgeversmacht: Hoewel Pyth decentralisatie aanmoedigt, bestaat er enige bezorgdheid over de mogelijkheid dat gecentraliseerde publicatiekracht de integriteit van gegevens beïnvloedt.

Uiteindelijk is investeren in deze beleggingscategorie inherent riskant. Doe je eigen onderzoek, begrijp de risico's en investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

 

Pyth Network (PYTH) cryptoverwachtingen en technische analyse



Pyth Network (PYTH) ondergaat momenteel een opmerkelijke pullback, duidelijk zichtbaar op de 4-uur grafiek, die doet denken aan de daling die op 14 februari werd waargenomen. Ondanks deze kortetermijndaling zijn er weinig aanwijzingen dat de overkoepelende uptrend in gevaar is. PYTH is diep geworteld in het Solana ecosysteem, dat fundamenteel robuust blijft. Bovendien beschikt PYTH zelf over een overtuigend projectverhaal, dat momenteel verweven is met het droppingseizoen.

Technisch gezien zit PYTH vast in een neerwaarts patroon, gekenmerkt door opeenvolgende lagere toppen en lagere dalen sinds het hoogtepunt op $ 0,68. Toch is er een sprankje hoop nu de munt steun vindt bij het 21-daags Exponentieel Bewegend Gemiddelde (EMA) op de daily chart, wat wijst op een potentiële bounce in de komende dagen als dit niveau steun biedt.

Beleggers moeten voorzichtig zijn en niet anticiperen op een trendomkeer totdat PYTH de heersende downtrendstructuur weet te doorbreken en het momentum naar boven verschuift. Geduld is de sleutel terwijl de cryptocurrency door deze periode van consolidatie navigeert en een nieuw traject uitzet.

Dit is een moment opname van 27-02-2024, laat het ons weten in de discord als deze een update nodig heeft!
de discord kan je joinen door hier te klikken.

Twijfel je of heb je verder nog vragen over deze crypto, schroom dan niet om onze discord te joinen waar je met zo'n 9000 andere cryptomaten gedachtes kan uitwisselen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws