Wat is Filecoin (FIL)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Wat is Filecoin (FIL)? Wat zijn de verwachtingen en hoe werkt het?

Inhoudsopgave

 

 1. In het kort
 2. Wat is Filecoin (FIL)?
 3. Hoe werkt Filecoin (FIL)?
 4. FIL token en de tokenomics
 5. Waar kan ik veilig Filecoin (FIL) kopen?
 6. Is Filecoin (FIL) een goede investering?
 7. Filecoin (FIL) cryptoverwachtingen en technische analyse

   

In het kort

 • Filecoin (FIL) is een cryptocurrency en een opslagnetwerk dat is ontworpen om belangrijke informatie op een gedecentraliseerde en censuurbestendige manier op te slaan.
 • Het is gericht op het creëren van een efficiëntere en kosteneffectievere oplossing voor het opslaan van gegevens in vergelijking met traditionele gecentraliseerde cloud-opslagproviders.
 • Het protocol van Filecoin is ontworpen om bestand te zijn tegen censuur en gegevensverlies en biedt een robuuste en veerkrachtige infrastructuur voor het opslaan van gevoelige informatie.

   

Wat is Filecoin (FIL)?

Filecoin is een open-source, gedecentraliseerd opslagnetwerk dat is gebouwd op blockchain-technologie. Het stelt gebruikers in staat om gegevens op een veilige en censuurbestendige manier op te slaan en op te vragen.

Filecoin is opgericht door Juan Benet, die ook de bedenker is van het InterPlanetary File System (IPFS), een peer-to-peer hypermedia protocol ontworpen om het web sneller, veiliger en opener te maken. Benet richtte ook Protocol Labs op, de organisatie achter beide projecten, met als doel protocollen te maken die een meer gedecentraliseerde en veerkrachtige internetinfrastructuur mogelijk maken.

Het project begon in 2014 en de initial coin offering (ICO) vond plaats in 2017. Het mainnet werd eind 2020 officieel gelanceerd. Filecoin haalde meer dan 250 miljoen dollar op met zijn ICO, waarmee het destijds een van de grootste tokensverkopen was. Enkele opmerkelijke investeerders zijn Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Union Square Ventures en Winkelvoss Capital.

 

Hoe werkt Filecoin (FIL)?

Filecoin is een gedecentraliseerd opslagnetwerk dat wordt aangedreven door zijn eigen cryptocurrency, FIL. Hier volgt een uitleg over hoe het werkt:

Stel je een marktplaats voor waar iedereen ongebruikte opslagruimte kan verhuren en anderen kunnen betalen om hun gegevens veilig en betrouwbaar op te slaan. Dat is in wezen wat Filecoin doet:

De spelers:

 • Gebruikers: Individuen of organisaties die gegevens moeten opslaan. Zij betalen FIL aan miners voor opslag en ophalen.
 • Opslag Miners: Dit zijn individuen of bedrijven die hun opslagruimte aanbieden op het netwerk. Ze verdienen FIL door gegevens betrouwbaar op te slaan en te bewijzen dat ze dat na verloop van tijd doen.
 • Retrieval Miners: Deze miners helpen met het sneller ophalen van gegevens en het leveren van inhoud, waarbij ze ook FIL verdienen.

Het proces:

 1. Gebruikers: uploaden hun gegevens en geven de opslagduur en gewenste replicatie (kopieën) op voor redundantie.
   
 2. Markt: Het Filecoin netwerk matcht de vraag van gebruikers met aanbieders van opslag op basis van prijs, locatie en andere factoren.
   
 3. Opslagovereenkomsten: Gebruikers en miners komen een opslagovereenkomst overeen, waarbij FIL als onderpand wordt gebruikt.
   
 4. Bewijzen: Miners slaan de gegevens op en leveren regelmatig cryptografische bewijzen aan het netwerk om aan te tonen dat de gegevens veilig zijn.
   
 5. Beloningen: Na succesvolle verificatie van het bewijs, ontvangen miners FIL beloningen en wordt het onderpand teruggegeven aan de gebruikers.
   
 6. Ophalen: Als gebruikers hun gegevens terug nodig hebben, betalen ze retrieval miners FIL voor snellere toegang.

FIL tokens en tokenomics


De vrijgave van FIL tokens is ontworpen om inflatoir te zijn in de eerste jaren van het netwerk, om aanbieders van opslag te stimuleren om zich bij het netwerk aan te sluiten. De inflatie zal na verloop van tijd geleidelijk afnemen, totdat het over ongeveer 50 jaar nul is. De huidige circulerende voorraad van Filecoin is 511,54 miljoen FIL. De huidige jaarlijkse inflatie is 56,61%, wat betekent dat er in het afgelopen jaar 184,79 miljoen FIL zijn gecreëerd.

Distributie:

De totale voorraad FIL tokens is gelimiteerd tot 2 miljard. De tokens worden als volgt toegewezen:

55% aan opslagmijntoewijzing
15% aan mijnbouwreserve
10,50% aan Protocol Labs
7,50% aan fondsenwerving (SAFT 2017)
5,00% naar Stichting Filecoin
4,50% naar PL-team & donateurs
2,50% naar fondsenwerving (restant)

Waar kan ik veilig Filecoin (FIL) kopen?Bitvavo

Toch wel de meest bekendste exchange in Nederland. Met meer dan 175 cryptocurrencies biedt het een breed scala aan handelsopties, en de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via staking. Bitvavo valt op door zijn eenvoudige en veilige platform, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel nieuwe als ervaren Europese crypto-investeerders. Met concurrerende tarieven en een sterke regelgevende status is Bitvavo een betrouwbare keuze voor iedereen die wil handelen in crypto.

Het mooie is dat iedereen die een account bij ze creeërt, er ook nog eens een €10,- op gestort krijgt, dat is lekker beginnen!

Bekijken op BitvavoBybit

Als je de grootste en veiligste exchange zoekt om je crypto's aan te kopen, dan steekt Bybit daar op dit moment wel met kop en schouders boven uit. Je moet wel iets gevorderd zijn om dit platform te begrijpen, maar alle grote jongens binnen de cryptospace gebruiken eigenlijk deze exchange. Ideaal geschikt om tegen lage kosten crypto's te kopen, en ook helemaal ingericht voor traders die graag met leverage traden. Met meer dan 600 verschillende crypto's en honderden future pairs is Bybit eigenlijk wel op dit moment de exchange waar je je crypto's wilt kopen.  

Als je een account maakt bij Bybit krijg je op je storting 3,5% bonus gratis erbij, dus op €100,- euro storting €3,50 gratis. Toch lekker!

Bekijken op BybitBitget

Een grote speler met zo'n 8 miljoen gebruikers wereldwijd. Dit is een wat gevorderde exchange waar je zowel crypto's kan kopen, als kan futures traden. Waar Bitget om bekend staat, is het innovatieve copy trading platform, een zegen voor beginners die het handelen aan proffesionals overlaten, maar wel zelf van kunnen profiteren. Met meer dan 550 cryptocurrencies en een fijne website en app is Bitget ook een fijne plek om je crypto's aan te kopen.

Als je een account maakt bij Bitget mag je aan regelmatig aan het rad van fortuin draaien waar toch wel een paar leuke gratis prijzen bij zitten

Bekijken op Bitget

 

Coinmerce

Coinmerce is dé plek waar je moeiteloos je crypto-avontuur start of naar een hoger niveau tilt! Met hun super gebruiksvriendelijke app kun je waar en wanneer je maar wilt de beste deals scoren. Of je nu een crypto-nieuwkomer bent of al de nodige trades achter je naam hebt staan, bij Coinmerce voel je je meteen thuis. Geregistreerd bij de DNB en met een ijzersterke beveiliging, dus je weet dat je investeringen in veilige handen zijn. Plus, met meer dan 300 cryptomunten waarmee je binnen een handomdraai met IDeal kan kopen en uitcashen wanneer je wilt    

Als je een account maakt bij coinmerce geven ze ook nog een €10tje gratis om mee te beginnen! 

Bekijken op Coinmerce

 

 

Is Filecoin (FIL) een goede investering?

Of Filecoin (FIL) een goede belegging voor je is, hangt sterk af van je beleggingsdoelen en risicotolerantie. Hier volgt een kort overzicht:

Voordelen:

 • Unieke waardepropositie: Filecoin biedt een gedecentraliseerde opslagoplossing, die een ontwrichtende kracht zou kunnen zijn in de traditionele gegevensopslagindustrie. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot een grotere vraag naar Filecoins tokens.
 • Groeiend ecosysteem: Het Filecoin ecosysteem breidt zich uit met nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden, zoals Solana. Dit zou kunnen leiden tot een bredere adoptie en een grotere vraag naar FIL.
 • Meedrijven op de DePIN-golf: Als het verhaal van de gedecentraliseerde fysieke infrastructuurnetwerken ((DePIN) aan kracht wint en aanzienlijke investeringen aantrekt, zou FIL, als toonaangevende speler in gedecentraliseerde opslag, kunnen profiteren van een grotere bekendheid en vraag.

Nadelen:

 • Concurrentie: Het gedecentraliseerde opslaglandschap is niet beperkt tot andere op blockchain gebaseerde projecten zoals Arweave (AR). Traditionele cloudopslaggiganten zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure breiden ook hun AI-gebaseerde opslagoplossingen uit. Deze concurrentie zou het marktaandeel en de gebruikersbasis van Filecoin kunnen beperken.
 • Tokenomics: Filecoin's tokenomics zijn bekritiseerd vanwege hun potentieel om de prijs van FIL negatief te beïnvloeden. Een groot deel van de tokens (ongeveer 50%) is bijvoorbeeld vooraf gemined en wordt geleidelijk onvoorwaardelijk, wat in de toekomst tot aanzienlijke verkoopdruk zou kunnen leiden.
 • Onzekerheid over regelgeving: Het regelgevingslandschap voor cryptocurrencies is nog steeds in ontwikkeling, en elke verandering kan een negatieve invloed hebben op de prijs van FIL en de levensvatbaarheid van het hele gedecentraliseerde opslagecosysteem.

Uiteindelijk is investeren in deze asset class inherent riskant. Doe je eigen onderzoek, begrijp de risico's en investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

 

Filecoin (FIL) cryptoverwachtingen en technische analyse

Filecoin (FIL) heeft een aanzienlijk bullish momentum ervaren, met een opmerkelijke waardestijging in de afgelopen 10 dagen. Ondanks periodieke dips is de algehele trend overweldigend positief en wordt momenteel verhandeld op $7,52, wat een aanzienlijke stijging van meer dan 20% betekent. Als we de dagelijkse grafiek analyseren, geeft de 20-SMA indicator een gemiddelde waarde van $5,75 aan, wat de sterke prestaties van Filecoin ruim boven deze basislijn laat zien.

Het huidige traject lijkt steil bullish, beïnvloed door recente snelle stijgingen. Er wordt echter een lichte correctie verwacht op de korte termijn, met mogelijke rode candles in de vroege uren van de volgende dag. Hierdoor zou Filecoin hoogtes kunnen bereiken van rond $7,70 tot $7,80, voordat er een geleidelijke daling plaatsvindt richting de $7-markering.

Vooruitkijkend over de komende 7 tot 8 dagen wordt verwacht dat Filecoin de grens van $8 zal overschrijden. Ondanks mogelijke schommelingen en korte dips onder $7 halverwege de week, wordt een gestage klim naar $8 verwacht tegen het einde van de week. Hoewel de volatiliteit kan aanhouden, blijven de algemene vooruitzichten optimistisch, wat duidt op een bescheiden maar opwaarts traject voor FIL in de nabije toekomst. Daarom moeten beleggers zich schrap zetten voor kortetermijnschommelingen, maar de komende week een positieve trend verwachten.

Dit is een moment opname van 21-02-2024, laat het ons weten in de discord als deze een update nodig heeft!
de discord kan je joinen door hier te klikken.

Twijfel je of heb je verder nog vragen over deze crypto, schroom dan niet om onze discord te joinen waar je met zo'n 9000 andere cryptomaten gedachtes kan uitwisselen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws